A Svábhegyi fejlődésneurológiai osztály továbbműködik

2007 júl 16 | Egyéb témák

Az “információs világban”, amelyben élünk, nem meglepő a felbukkanó téves, vagy félreérthető információk. Ilyen volt az is, hogy a Fejlődésneurológiai Osztály a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet bezárásával megszűnt vagy megszűnőben van. Ez azonban tévedés!
Fejlődésneurológiai Osztály továbbra is működik a Svábhegyen, zavartalanul ellátja az idegrendszerileg károsodott csecsemők diagnosztikáját és terápiáját. A zavart éppen a téves információ okozza, amely, amely azt sugallja, hogy már nem működik, nem működőképes, illetve jövője bizonytalan. A biztonságot nem utolsó sorban az érvényes OEP szerződés jelenti, hanem amelyet a téves információk megkérdőjeleznek. Az OEP azonban szerződést kötött a János Kórházzal a Fejlődésneurológiai Osztály számára, hiszen az osztály a jövőben majd ott folytatja működését.

Mi is valójában ez a működés? Mi a fejlődésneurológia? Az idegrendszer fejlődésének korai szakaszában különböző kórfolyamatok indulhatnak el. Ezek alapja lehet olyan agyi károsodás, amely a magzati életben, a terhesség alatt következik be. Előfordulhat a szülés előtti, illetve utáni igen rövid időszakban is agyi károsodás különböző okokból. Köztudott, hogy a magzati fejlődés még a mai igen korszerű szülészeti és újszülött-gyógyászati ellátás mellett sem kockázatmentes. Az újszülött minden család számára örömmel várt családtag és így nem kis aggodalmat kelt, ha valamilyen kockázati tényező agyi károsodást okozott.

Tudnunk kell azonban, hogy nem minden agyi károsodás okoz agyfejlődési zavart! Nos ez az első komoly feladat, amellyel a fejlődésneurológia foglalkozik. A kérdés az, hogy elindult-e az agyfejlődési zavar., vannak-e ennek biztos tünetei, szükség van-e kezelésre, terápiára a már fellépett tünetek és a prognosztizálható, előre jelezhető következmények miatt. Orvosi, etikai felelősséggel különbséget kell tenni a kezelésre szorulók és a kezelésre nem szorulók között. A bizonytalan diagnózis a szülők számára is súlyos problémát jelent, hiszen a bizonytalanság, szorongást, aggodalmat vált ki. A bizonytalanság megszüntetése és a szükséges kezelés megindítása viszont reményt adhat a gyógyulásra, legalábbis a javulásra.

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This