Kék Vonal Gyerek- és Ifjúsági Telefon – A gyerekeket meg kell hallgatni!

2010 jún 28 | Öngyilkosság

Válasz Hajósi Petra: Fiatalkori öngyilkosságok megelőzése a civil érdekvédelmi szövetség segítségével c. írására

A Kék Vonal Gyerek- és Ifjúsági Telefon 1993 óta fogadja a segítségre szoruló gyerekek, fiatalok és olyan felnőttek hívásait, akik gyerekek érdekében telefonálnak. A 116 111 szám ingyenesen, 24 órán át, az egész országból, minden hálózatból, anonim módon hívható. A Kék Vonal Gyerek- és Ifjúsági Telefon ügyeletét napközben önkéntesek, éjszaka pszichológusok, szociális munkások látják el. A Kék Vonal azoknak is segít, akik szóban nehezen fejezik ki magukat, problémájukról könnyebben számolnak be írásban. A honlapunkon keresztül – http://kek-vonal.hu/emil – a gyerekek, fiatalok biztonságosan és anonim módon írhatnak gondjaikról, az őket foglalkoztató témákról. Legújabb szolgáltatásunk pedig a chat konzultáció. Hétfő és csütörtök délután várjuk a beszélgetni vágyó gyerekeket, fiatalokat http://chat.kek-vonal.hu/chat oldalról elérhető chat felületen.

A Kék Vonal Eltűnt Gyerekek Segélyvonala a 116 000-ás telefonszámon fogadja az eltűnt, szökésben lévő vagy szökést fontolgató gyerekek, fiatalok és az értük aggódó felnőttek hívásait. Vállaljuk az otthonról vagy intézetből eltűnt gyerek és gondozói közötti közvetítést, segítjük a gyerek biztonságos helyre juttatását. Ha lehet, támogatjuk a családba, otthonba való visszatérést, szükség esetén elősegítjük egy biztonságos lakóhely megtalálását. Határon átnyúló ügyekben kapcsolatot alakítunk ki más országok hatóságaival, civil szervezeteivel. Gyerekeltűnéssel kapcsolatban is vállalunk web-konzultációt a www.kek-vonal.hu/emil oldalon keresztül.

Mint telefonos lelkisegély-szolgálat, megalakulásunk óta kiemelt célunk az öngyilkosságok prevenciója és a mentális egészség védelme. A Kék Vonal munkája e téren azért is nélkülözhetetlen, mert a gyerekek számára különösen szűk azoknak a lehetőségeknek köre, ahol név nélkül, ingyenesen, felnőtt hozzátartozó közvetítése nélkül kérhetnek segítséget. Bár a telefon és a web-konzultáció sokaknak segít, a kutatások és a tapasztalat is azt mutatja, hogy a fiatalok inkább a kortársaiktól kérnek segítséget. Ritkán fordulnak felnőtthöz, vagy külső szakemberhez, ezért szélesíteni kell azt a kört, ahol információhoz juthatnak, segítséget kaphatnak.

„Fontos vagy!” lelki egészségvédő programunk ezen alapul. Oktatási intézményekkel alakítunk ki együttműködést, a megállapodás alapján mentálhigiénés foglalkozásokat szervezünk gyerekeknek, pedagógusoknak, és a programunk által érintett gyerekek környezetében dolgozó, más, gyerekekkel hivatásszerűen foglalkozó szakembereknek, valamint szülőknek.

A programunk fókuszában a lelki egészség, egyensúly kialakításának elősegítése áll – a krízissel, nehéz életeseményekkel való megküzdés és a hatékony stresszkezelés elősegítése révén. Célunk a lelki egészség fejlesztésén keresztül a fiatalkori öngyilkosságok megelőzése, csökkentése. Olyan készségek fejlesztésével foglalkozunk, melyek révén a fiatalok sikeresebben kezelhetik a nehéz élethelyzeteket, és problémáikat konstruktívabb módon oldják meg.

Emellett a programunk céljának tekintjük azt is, hogy a segítségnyújtás és a segítségkérés lehetőségeit hangsúlyozzuk, és egymásra odafigyelő, a veszély jeleit felismerő és azokra megfelelően reagáló közösséget alakítsunk ki. Szükségesnek tartjuk, hogy minél szélesebb kört tudjunk ellátni megfelelő információval, és tudatosítsuk a mentális egészség védelmének és az ezzel kapcsolatos prevenciós munkának a fontosságát.

További információk a programunkról: fontosvagy@fontosvagy.hu

www.fontosvagy.hu

Alapítványunkról bővebb információkat tudhat meg a honlapunkról: www.kek-vonal.hu

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This