ENCLOSE – Mentőöv a munkaerőpiacra „visszaküldött” lelki betegeknek

2013 febr 20 | Depresszió, ENCLOSE, Skizofrénia, Szorongás, Változás

A mentális betegséggel, szegénységgel – és a gyakran ezekkel együtt járó kirekesztéssel – küzdő álláskeresők különösen nehéz helyzetben vannak. A tartós munkanélküliség önmagában is megbetegítő hatású lehet. Az a több mint egy év, amit az átlagos álláskereső munkanélküliként tölt el, önmagában is szorongató, megalázó helyzetet teremt, amit csak tetéz a szegénység nyomora vagy egy mentális betegség bélyege. A legnehezebb helyzetben azok vannak, akiket a rehabilitációs rendszer újra munkába állásra „ösztönöz” a leszázalékoltság státuszának megszüntetésével. Sokan közülük mentális betegséggel küzdenek (különösen jellemző a depresszió, a szorongásos problémák, esetleg a skizofrénia), vagyis olyanok kényszerülnek a munkakeresésre, akik valójában nem tekinthetők gyógyultnak.

Némi túlzással speciális, büszkeségre aligha okot adó hungarikum, hogy a leszázalékolások vezető oka Magyarországon a különböző lelki betegségek. Szinte lehetetlen megmondani, hogy a pszichés problémákat a munkanélküliség generálta, avagy a pszichés problémák vezettek az állás elvesztéséhez. Az viszont egyértelmű tapasztalat, hogy a lelki betegségben szenvedőket az átlagosnál jóval nehezebben és lassabban lehet újra munkához segíteni, ám megfelelő segítséggel (képzéssel) az ő helyzetük sem reménytelen. A munkaügyi központok munkatársai tehetetlenségét ugyanis fokozza, hogy nincsenek felkészítve a speciális álláskeresők speciális problémáira és lehetőségeire, általában nem tudnak mit kezdeni a munkanélküli lelki betegekkel és emiatt erősen szoronganak.

Ezen a helyzeten kíván változtatni a Lélekben Otthon Alapítvány, amely egy nemzetközi projekt keretében szakszerű segítséget nyújt a mentális betegek elhelyezkedésében. Az EU LLP Grundtvig Partnership Progamme 2012 támogatásával nemrég indult ENCLOSE (Establish a New Cooperation to Let Obtain a Social Inclusrion In Europe) projekt tíz ország szervezetét tömöríti magában. A projekt célja, hogy résztvevő országok (Csehország, Egyesült Királyság, Lengyelország, Németország, Olaszország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország) egymás problémáit és megoldásait megismerve olyan közös megoldási módokat hozzon létre, amely egy-egy kiválasztott célcsoportnak segít az álláskeresésben. Ilyen célcsoportok például a nők, az időskorúak, és a mentális betegséggel élők. A Lélekben Otthon közhasznú Alapítvány ez utóbbi hátrányos helyzetű csoport álláskeresésében segít Magyarországon.

A magyar alprojekt fókuszában két célcsoport áll: egyrészt a kimondottan mentális betegséggel élők, másrészt a még nem beteg, de az álláskeresésbe és a reménytelenségbe belefásult (vagyis a depresszió „előszobájában” lévő) emberek. A depressziós, szorongó és egyéb lelki
problémával küzdőknek (például skizofrén) 12 alkalmas, állásfelkészítő csoportot tartanak, míg a hivatalosan egészséges, de olykor aggasztó pszichés tüneteket mutatók számára tréningeket tartanak. Egy-egy tréning végén próbainterjút tartanak, amit az álláskeresés módszertani áttekintése előzi meg. A programban résztvevők nemcsak a célzott keresés technikáit ismerhetik meg, de azt is megtanulják, hogyan kell hatásos önéletrajzot írni. A legfontosabb tudnivalót is elsajátítják az érintettek, nevezetesen azt, ami számukra a legnehezebb, egyben a legfontosabb: azt, hogy hogyan beszéljenek önmagukról. Az első eredmények igencsak bíztatóak: a csoportok tagjai közül már többen elhelyezkedtek. A projekt 2012 végén kezdődött és 2014 végéig tart.

Amennyiben Ön lelki, mentális megbetegedésben szenved, és úgy érzi, kevés eszköze, tudása van ahhoz, hogy állást találjon magának, nem tudja, hogyan induljon el, vagy éppen hogy a sok kudarc miatt már majdnem feladta, kérem keressen minket! A jelentkezés után egy folyamatosan induló, budapesti állásfelkészítő csoportba kerül, ahol szakemberek nyújtanak eligazítást és adnak praktikus segítséget, mankót Önnek ahhoz, hogy állást találjon! Jelentkezni az alábbi e-mail címen lehet: info@lelekbenotthon.hu.  A levél tárgy legyen: ENCLOSE.

Köszönjük bizalmát és várjuk jelentkezését!

 

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This