Munkanélküliség és lelki nehézségek

2015 máj 1 | Depresszió, Egyéb témák, Rendezvény, tanfolyam


Pszichológus szakemberek kommunikációs tréninget tartottak munkaügyi központok dolgozóinak magyar vezetéssel több Európai országban

 

Közmegegyezés van abban, hogy a munka világából – sokszor váratlanul – kiesett személy nagyon nehéz helyzetbe kerül. Hirtelen értéktelennek érezheti magát, nem mindig tud mit kezdeni a megnövekedett mennyiségű idejével. Az értéktelenség érzése egyre növekszik a munkanélküliként eltöltött hónapok múlásával. A remény és a motiváció bonyolult egymásra hatásában változik annak az erőfeszítésnek az ereje, intenzitása és vele együtt annak az időnek a mennyisége is, amit a munkanélküli munkakeresésre tud fordítani.

Tudományos tény, hogy a munkanélküliség jelensége, és a munkanélküliségben eltöltött hosszabb idő mentális betegségeket okozhat. A szorongás és a depresszió szignifikánsan gyakoribb a tartósan munkanélküliek között.

Vajon van-e dolga ezzel a jelenséggel a Munkaügyi Hivatalok dolgozóinak? Egyáltalán érdekli-e a pult egyik oldalán dolgozó ügyintézőt a pult másik oldalán helyet foglaló személy lelki állapota, vajon van-e ezzel a dolga az ügyintézőnek? Egyik oldalról tapasztalja a munkakeresés intenzitását és folyását, de van-e érzése és elképzelése arról, hogy a kliense milyen hangulatban van?

Egy a Tempus Közalapítványnál a HU-2013-Leo-PA-6012 referenciaszámú Leonardo da Vinci partnerségek keretében projekt futó projekt ezekre a kérdésekre kívánja felhívni az érintettek figyelmét és megoldásokat is találni. A projekt címe: Mental Issues in Job Centers, azaz mentális problémák a munkaügyi központokban.

Magyar koordinációval német, olasz, brit, szlovák, román, szlovén, török, képzőhelyek és civil szervezetek először is felmérést végeztek munkaügyi központokban a munkanélküliekkel foglalkozó tisztviselők között arról, hogy találkoznak-e a munkanélküliek között mentális problémákkal, és ha igen, akkor akarnak-e és tudnak-e segíteni.

A kérdőívet magyar pszichiáter és pszichológus szakemberek állították össze, amit több, mint 600 európai munkaügyi szakember töltött ki.

A válaszok mindenkit megleptek! A munkaügyi központok munkatársainak 75–90%-a naponta szembesül klienseik lelki problémáival, csaknem mindegyikük szeretne segíteni, de mivel ilyen típusú képzést nem kapnak, úgy érzik, nem elég kompetensek a mentális ügyek kezelésében, emiatt nagyon nyitottak egy ilyen típusú tréningre.

A kitöltött tesztek alapján a szlovák és szlovén Munkaügyi Minisztérium a program mellé állt, ezekben az országokban a munkaügyisek százait tréingezik azzal a módszerrel, amit Szegedi Károly munkanélküliségben jártas pszichológus és Dr. Váradi Enikő pszichiáter állítottak össze.

Szegedi Károly pszichológus az adott országok trénereit tanította a tréningre és immár mindegyik országban (Románia, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország, Törökország, Magyarország) folynak a képzések. Szlovákiában és Szlovéniában az állami intézmények a projekt mellé álltak és több száz munkaügyi szakember képzése folyik.

Magyarországon a Munkaügyi Központok átszervezése miatt nehezen halad a projekt annak ellenére, hogy az első két tréning értékelése 4,9 pont a lehetséges 5 pont közül, s a munkaügyi központok dolgozói a tréninget egy nappal megtoldanák a problémás kliensekkel való kommunikációs tudnivalók elsajátítására.

 

 

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This