Az „Öngyilkosság Megelőzéséért” díj idei, 2015-ös kitüntetettje: Dr. Veres Előd

2015 szept 10 | Nincs kategorizálva

SZEPTEMBER 10. AZ ÖNGYILKOSSÁG MEGELŐZÉS VILÁGNAPJA

Az „Öngyilkosság Megelőzéséért” díj idei, 2015-ös kitüntetettje: Dr. Veres Előd

 

A Lélekben Otthon Közhasznú alapítvány minden évben átad egy díjat egy olyan személynek vagy szervezetnek, aki az értékelők szerint a legtöbbet tette az öngyilkosság megelőzésének területén.

2015-ben Dr. Veres Előd elemző statisztikus kapta a díjat.

Veres doktor ezt a díjat két tevékenysége miatt kapta. Egyrészt az 1970 és 2002 közötti 133.000 öngyilkosság adatait dolgozta fel tudományos alapossággal, munkatársaival közösen. A nem, életkor, a tett napja, elkövetési módja és egyéb körülményei támpontot adnak arra vonatkozóan, hogy például az életkor, a születésnap, az ünnepnapok, a szezonalitás, heti periodicitás vagy a lakhely hogyan hat az öngyilkosság bekövetkeztének gyakoriságára, mennyire jelentenek kockázati tényezőt. Ezek az adatok támpontot adhatnak azoknak, akik az elsődleges prevencióban dolgoznak, különböző beavatkozási módokra, arra, hogy kik azok a személyek, akik a statisztikák alapján veszélyeztetettebbek a többieknél és mikor kell rájuk jobban odafigyelni.

Az rengeteg információ, ami a kutatásokból rendelkezésére állt, lehetővé tette egy olyan guideline (irányelv) létrehozását, szerkesztésében való részvételt, amely újságíróknak szól, és a fenti kockázatok figyelembevételével segítséget nyújt az öngyilkosság kommunikációjakor.  Ezzel nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elkerüljük a tett fertőzővé válását, azt, hogy a potenciális elkövetők ne mintát kapjanak a tudósításból, hanem azt megfelelően, tényként tudják kezelni.

Clipboard Image (10 szeptember 2015)
Az irányelv itt érhető el:

https://lelekbenotthon.hu/2013/08/az-ongyilkossagrol-szolo-hiradasok-etikai-kodexe-ujsagiroknak/

Amennyiben kérdése van a díjazotthoz, vagy az alapítványhoz, kérjük, hogy azt ezen az e-mailen jelezze:

veres.elod@gmail.com

info@lelekbenotthon.hu

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This