Párhuzamos valóságok – kiégés (online előadás)

2022 ápr 26 | kiégés, mentális egészség

Előadó: dr. Fülöp Emőke klinikai szakpszichológus

A kiégés manapság nagyon gyakori és egyben nehezen behatárolható illetve bizonyos mentális problémáktól (pl. depresszió) nehezen elhatárolható fogalom. Jellegzetességei között megtalálhatóak a mentális, érzelmi illetve a testi tünetek is. Kialakulását sokféle külső és belső hatás befolyásolja. A külső hatások eredhetnek a munka, a foglalkozás jellegzetességeiből, szervezeti tényezőkből, de befolyásolják bizonyos egyéni jellegzetességek (pl. fokozott idealizmus, perfekcionizmus, fokozott érzelmi elsodródás stb.) is.

Az előadás körbejárja a kiégés jellegzetes tüneteit, azokat a munkahelyi stresszforrásokat, melyek hosszú, megoldatlan fennállása kiégéshez vezethet. Ezek közül az előadásban kiemelt hangsúlyt kap a kiégésben a munkahelyi légkör szerepe, ezen belül is mobbing, mely a munkahelyen egy vagy néhány személlyel szembeni destruktív viselkedést jelent (kiközösítés, piszkálódás, megalázás, információ visszatartás stb.). Egy ilyen jellegű munkahelyi konfliktussorozat súlyos következményekkel jár az áldozatra, de a folyamatot csak megfigyelőként megtapasztalókra is, tehát meghatározhatja a munkahely légkörét. A munkahelyi légkör pedig a kiégés szempontjából fontos előrejelző tényező. Az előadásban nem csak a mobbingra utaló jeleket ismerteti az előadó, hanem a lehetséges megoldási irányokat is. Mindezek mellett az előadásban szó lesz a kiégés fázisairól, illetve az ezek megelőzésére illetve kialakulásuk esetén kezelésére alkalmazott eszközökről.

 

Az előadóról:
Dr. Fülöp Emőke, klinikai szakpszichológus: PhD fokozatot a pszichológia tudományterületén szerzett. Kutatási területe a kiégés kialakulásának folyamata, arra ható tényezők, valamint a gyógyító-beteg kapcsolat. Tizenöt évig a felsőoktatásban tanított adjunktusként, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, valamint Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézet Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékén, ahol jelenleg is óraadó. Részt vesz mind a Pécsi Tudományegyetem, mind pedig a Semmelweis Egyetem klinikai szakpszichológus képzésében. Az oktatás mellett a terápiás munka fontos része a tevékenységének, a Budai Egészségközpontban folytat klinikai pszichológiai ellátást.

Az előadás fizetős.

Jegyek vásárolhatók a tixa.hu felületén.

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This