Magyarul is elérhető egy öngyilkosság megelőző webapplikáció, a12 lépéses biztonsági terv

2024 febr 21 | Öngyilkosság

Ellipse 12 lépcsője grafikonon
Az ELLIPSE Erasmus+ projekt keretében osztrák, svéd, norvég, lengyel és magyar kollégák segítségével elkészítettük és már magyarul is elérhető egy, az öngyilkosság megelőzésére szóló webapplikáció amit kríziskezelésre, fejlődésre, a pusztítót érzelmek felismerésére, azonosítására, és a vele való megküzdésre használható. Itt érhető el: https://ellipse.12stepsplan.com/
Ellipse 12 lépcsője grafikonon

Az öngyilkos krízissel való megküzdés komoly kihívást jelent mind a krízis gyötrelmétől szenvedő személy, mind a segítő szakemberek és hozzátartozók számára. Egyfajta nyelvzavar alakul ki, amikor is nem csak az egyénen belül akad el a kommunikáció a kérgi, kognitív és vegetatív rendszerek között, de a személy és a segítők között is akadályokba ütközik ez a folyamat. Azok a személyek, akik már megküzdöttek öngyilkos krízissel és túl vannak rajta, gyakran mondják, hogy a segítők nem értették meg őket, igaz az öngyilkos krízis vihara olyan rettenetes szenvedéssel és elszigetelődéssel járt számukra, amit nem akarnak újra átélni.

Az applikációnak három, egymástól nem teljesen elkülöníthető felhasználási állapota van.

Először az adatok feltöltése történik meg, majd a konfliktusok értékelése kezelése, a fejlődés nyomon követése, illetve a harmadik krízis helyzetben a betáplált adatok alapján a krízis kezelése, a segítőkkel való kapcsolatba lépés. A krízis kezelés az alábbi lépésekben történik, így áll össze a 12 lépés. A világoskék részhez tartozó 4 rész az analízis, a narancssárga részhez tartozó elemek az önbecsülés növelésére kínálnak lehetőséget (figyelemelterelés, fejlődés, helyettesítés, újra kapcsolódás) a következő, sötétkék rész három eleme a kapcsolódásról (SMS, chat, telefonhívás, biztonságos helyre jutás,) az utolsó elem pedig a 112-es segélyhívó tárcsázását jelenti.

1. A helyzet azonosítása, felismerése, értékelés; a gondolatok, érzések beazonosítása, lehetséges-e a problémára más nézőpontból rátekinteni?
2. Az érzések azonosítása, az érzelemszabályozás elérése. Az érzések ellenőrzés alatt vannak, vagy pedig az érzések veszik át a kontrollt?
3. A gondolatok azonosítása, alternatív, elterelő gondolatok keresése, megtalálása. Milyenek ezek a gondolatok? Zavaróak, barátságosak, gyengédek.
4. Cselekedetek végiggondolása. Pl. öngyilkos késztetéseknél ellentétes cselekedetek megcselekvése. Milyen impulzív cselekvést szeretne az illető megtanulni irányítani?
5. Figyelemelterelés az akut distressz elterelése, Mi a gondoskodó válasz a traumatikus sürgősségi helyzetre? Megnyugtatás, légzőgyakorlatok.
6. Új egészséges szokások kialakítása (egészséges étkezés, sport, relaxáció, meditálás) Olyan tevékenységhez való eljutás, ami eltereli a figyelmet és a késztetést a pusztítót tevékenységtől. Itt mind az elterelés, mind a fejlődés szerepel.
7. Helyettesítés (ahol romboló késztetés van, legyen fejlődés) Az „öngyilkosság nem megoldás” attitűd elfogadása csökkentheti a szorongást, mivel nem kell félnie önmagától, és minden energiáját a dolgok jobbá tételére és arra összpontosíthatja az illető, hogy sikeresebb legyen. Sikeresen helyettesíthető az önsértés, ha jobb stratégiát talál elsöprő érzések kezelésére.
8. Újrakapcsolódás emberekhez, védő élményekhez, Újra kapcsolatba léphet álmokkal, biztonságos helyszínekkel, családdal és barátokkal, hittel (Istenhit) és erőforrásokkal.
9. Baj esetén jelzések küldése, segítségkérés, chat, sms formájában. Fontos! A segítőkhöz való hozzáférés a szorongás csökkentésének egyik módja. Előfordulhat azonban, hogy nem tudjuk, hogyan kérjünk segítséget, vagy vannak olyan akadályok, amelyek valódi kihívássá teszik segítségkérést (nem tudni ki segíthet, szavakkal nem kifejezhetőek a fájdalmak, nincs bizalom).
10. Közösségi támogatás, segítségkérés, Fontos! Ha valakivel beszélünk, aki tud hallgatni, az értékes módszer a szorongás csökkentésére. De nem mindenki alkalmas erre, a megfelelő személy megtalálása, kapcsolatba lépés vele.
11. Közösségi támogatás, biztonságos helyre való távozás. (Kinél tölthet egy éjszakát a krízisben levő) Ilyen biztonságos hely rendkívül fontos.
12. Professzionális segítségkérés – mentő kihívása

A felhasználót a rendszer a küzdj vagy menekülj szimbólumrendszeren segíti át és hosszú távú fejlődésre is alkalmat kínál. Krizis helyzetben a felhasználó hozzáfér a korábban betáplált kapcsolataihoz, és megnyugtató élményeihez. A segítők részben felöltheti barátai, ismerősei, professzionális segítői adatait Ki, a nap melyik szakában, milyen tevékenységben segíthet. Ki az, aki oldhatja magányát, akivel kávézhat, mikor, milyen telefonszámon hívható, itt érhető el a pszichiáter, terapeuta, rokon is. Az applikációban azonnal elérhetőek ezek. A könyvtár részben betáplálhatók menyugtató zenék, boldog élmények leírása, olyan képek, festmények, képek, amik alkalmasak arra, hogy a krízistől eltereljék a figyelmet.

Ellipse logó

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This