A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány újra indít csoportot öngyilkosságban elhunytakat gyászoló hozzátartozók számára

2023 jún 21 | Csoport, Induló csoportok, Öngyilkosság

segítséget nyújtó kéz

Miért kell feldolgozni a bennünket ért traumát?

A trauma görög szó, jelentése: seb.

Életünk folyamán számtalan sebet szerzünk, kapunk, de ezek – szerencsés esetben – csak ritkán okoznak a szó mai értelmében vett súlyos traumát. Azonban nem csak a hirtelen érő durva, agresszív testi vagy lelki hatás okozhat traumát, mint például háború, erőszak látványa vagy elszenvedése, gyermekkori elhanyagolás vagy bántalmazás, szeretett személy elvesztése. A tartós stressz is károsan befolyásolja mind testi, mind lelki egészségünket. Peter Levine világhírű pszichoterapeuta szerint „A trauma az élet velejárója, ám nem kell életfogytig tartó büntetésnek lennie. A megfelelő eszközök birtokában a trauma nem uralkodik el az életünkön; megtanulhatjuk, hogyan állítsuk vissza az egyensúlyt a testünkben, az idegrendszerünkben.” A trauma feldolgozása gyógyít, felszabadít, hozzásegít a megbékéléshez, a teljes élethez. Nem jelent végleges felejtést, nem is ez a cél. Az emlék többnyire fájdalmas marad, de nem akadályozza mindennapi életünket, kapcsolataink alakítását, újabb céljaink elérését.

A trauma feldolgozása nem csupán a sérült személy egyészsége, egyensúlyi állapota visszanyerését segíti elő, de előnyösen hat a szűkebb és tágabb környezetével való kapcsolatára, nem utolsó sorban munkavégzésére is. Az elfojtott, mélyen eltemetett trauma súlyos következményekkel járhat; depressziót, szorongást, pánikrohamokat okozhat, hosszú távon szív- és érrendszeri betegségek, súlyproblémák, diabétesz vagy tumor kialakulását is elősegíthetik.

ajtó
A szakemberek és a támogató környezet közreműködésével bárki képes lehet megbirkózni a traumával, a gyásszal, és megtalálni a belső erőforrásokat a gyógyuláshoz és a pozitív változásokhoz. Ebben segítenek a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány munkatársai, akik elhivatottan dolgoznak az öngyilkosság megelőzéséért, a hátramaradottak támogatásáért.

Rendszeresen indítunk gyászfeldolgozó csoportokat öngyilkosok hátramaradottai részére. Előtte 1-2 alkalommal egyéni beszélgetésre adunk lehetőséget. A találkozókat kéthetente tartjuk a LOKA székhelyén (Budapest, XIII. Hegedűs Gyula u. 13.), összesen 12 alkalommal, 7-10 fő jelentkezése esetén.

Bővebb tájékoztatást a csoport vezetője, Fónagy Judit mentálhigiénés segítő, gyászcsoport vezető ad.

k

Jelentkezés: Fónagy Judit

Miért csoportban?

Egy szeretett családtag, barát elvesztése mindig nagy fájdalommal jár. Különösen igaz ez, ha öngyilkosság következtében veszíti el valaki a számára kedves személyt.

Korábbi bejegyzésemben írtam arról, miért szükséges a traumát, a veszteséget feldolgozni. Most a feldolgozás módjáról ejtek néhány szót.

A traumafeldolgozás történhet egyénileg vagy csoportban. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, a választás az egyéni szükségletektől függ.

a lemenő napfényben emberek láncot alkotva kezüket fogva felemelik

Az egyéni terápia előnyei:

  • osztatlan figyelem a segítő részéről
  • egyéni szükségletek állnak a fókuszban
  • rugalmas időbeosztás

Hátrányai:

  • a támogató közösség hiánya
  • az egyén csak a saját nézőpontjából tapasztalja meg a feldolgozási folyamatot

A csoport előnyei:

  • kapcsolódás a támogató közösségez
  • a csoporttagok megtapasztalják, hogy nincsenek egyedül
  • másoknak is hasonlóak a tapasztalatai
  • több nézőpontot ismerjünk meg,
  • különösen nagy segítség lehet, amikor a társas kapcsolatok területén hiányosságok vannak
  • lehetőség az érzések, tapasztalatok megosztására, empátia, kötődés másokkal

ugyanakkor hátrány lehet

  • a segítő figyelmének megosztása
  • alkalmazkodni kell a csoporttagokhoz.

A fentiekből jól látható, hogy több érv is szól a csoport mellett, ám döntő a személyes preferencia. Fontos azt is megjegyezni, hogy az egyéni és csoportos terápia nem zárja ki egymást, igen kedvező lehet a két mód kombinációja.

Hogyan történik a gyászfeldolgozás a csoportban?

  • A csoportok 12 alkalommal, kéthetente találkoznak. Egy-egy találkozó 2 óra.
  • Meghatározott tematika szerint halad a közös munka.
  • Az első két alkalom nyitott, a csoport a harmadik alkalomtól zárttá válik.

A cél, hogy a folyamat végére megszelídüljön a fájdalom, a gyászoló élete visszatérjen a régi kerékvágásba, bűntudat vagy lelkiismeret-furdalás nélkül megélhesse a mindennapok örömeit.

A csoportfoglakozáson először alkalmazok pszichológiai kártyákat, melyek rendkívül hatékonyan, szabad asszociációk útján fejlesztik a kreatív problémamegoldást, segítenek felismerni és kifejezni az érzéseket, megtalálni az utat önmagunkhoz, képet alkotni saját tudattalanunk működéséről.

Rendszeresen indítunk gyászfeldolgozó csoportokat öngyilkosok hátramaradottai részére. Előtte 1-2 alkalommal egyéni beszélgetésre adunk lehetőséget. A találkozókat kéthetente tartjuk a LOKA székhelyén (Budapest, XIII. Hegedűs Gyula u. 13.), összesen 12 alkalommal, 7-10 fő jelentkezése esetén.

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This