Könyvajánló: Dr. Szilágyi Vilmos – Nyitott házasság, korszerűbb életstílus

2002 szept 16 | Könyvajánló

Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat
1988
Elérhető: könyvtárakban

Mérei Ferenc levele a Szerzőhöz

„Kedves Barátom!
Nagyon köszönöm a házasság jövőjét. Valóban szép könyv. Tartalmilag jól felépített, kitűnően szerkesztett és meglepően jól megírt. Meglepően, mert a mi szakmánkban nem szokás szépen írni. Kevesen mérik fel, hogy a pszichológiai mondanivaló szépélménye önmagában is hatásos. S Te valóban szépen írsz.


Nem tudom, mit dicsérjek a könyvön? Talán leginkább azt, ami ismerős benne: azt, hogy közös témánkról szól, az élet minőségéről. Arról, hogy hogyan kell élni. Szeretem a könyvben, hogy nem azon panaszkodik: az élet nehéz, a házasság rossz, a társadalmi előítéletek elnyomják az életet, stb. Hanem tudomásul veszi, hogy ebben a világban sok a baj, de mégis ez a mi világunk, s ebben kell valahogy – ennek egyszeriségében, megismételhetetlenségében – elérni azt, hogy valahogyan jó legyen.

S ennek a jónak Te az egyik legnehezebb kérdéséhez nyúlsz: az előítélet- és féltékenységmentes életmódhoz, a zárt életnek a nyitásához. A kérdés annyira közel áll hozzám, hogy ebben az évben tévéműsoromat is ezzel kezdem: próbáljuk meg bontani a zárat. Próbáljunk nyitni! A Te gondolatmenetedben elsőként az tetszett, hogy a „nyitott házasság … nem a forma, hanem a tartalom kérdése”. S ehhez kapcsolva az a gondolat, hogy az életmód, a házasság is lehet kreatív, és a kreativitását csúcsélmények jelzik! Nagyon szép gondolatmenet, azt hiszem sokszor fogom idézni.

S hogy mindez nem könnyű dolog, azt és is a sündisznóhelyzettel szoktam jellemezni és tanítani. („Az állatmesébe bújtatott hasonlat szerint két sündisznócska – vagy mondjuk sündisznó házaspár – egy hideg téli éjszakán úgy próbált védekezni a hideg ellen, hogy szorosan egymáshoz bújt, s így melegítették egymást. Igen ám de minél szorosabban bújtak, annál inkább szúrták egymást a tüskéikkel, ezért kénytelenek voltak kissé eltávolodni egymástól. Csakhogy hamarosan fázni kezdtek, s nem volt más választásuk, mint újra összebújni, hogy aztán a tüskék miatt megint csak eltávolodjanak. Így ment ez egész éjjel.” (Idézet a könyvből)

Fontos gondolataid közül még utalok néhányra: A házasság csak a gyermekkel válik családdá; az intimitás viszonylagossága; s mindenek felett a funkcióváltozás bemutatása.
Még egyszer melegen gratulálok ehhez a gondolatgazdagsághoz és ehhez a következetességhez, amely hosszú vizsgálatok sorozatával vezetett az első összefoglaláshoz. Remélem, ugyanezen a fonalon tovább haladsz és képviseled az élet minőségének a követelményét és javíthatóságának lehetőségét.

Köszönettel és nagyrabecsüléssel – Mérei Ferenc

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

1 hozzászólás

  1. HEVA

    T. Doktor Úr! Ugyan kevés idézetet láttam a könyvb?l, de Mérei Ferenc szavai elgondolkodtatak, hogy megtaláljam módját, e tanácsadó „mankójának” beszerzésére. További szép napokat kívánva maradok tisztelettel.

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This