Alkoholizmus ellenes civil összefogás

2004 dec 10 | Addiktológia

November 26-án tizenegy szervezet megalapította az Alkoholizmus Elleni Civil Szervezetek Fórumát.
A Fórum ötlete az Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetségének (AE klubszövetség) tagjaitól és vezetőitől ered, többek között Fekécs Imre főtitkártól. Az általuk megkeresett húsz alkoholizmus ellen küzdő civil szervezetből tizenegy örömmel fogadta az együttműködési javaslatot, és képviselőik aláírták az Együttműködési keret-megállapodást. E megállapodásban rögzítették az Alkoholizmus Elleni Civil Szervezetek Fórumának céljait.

A Fórum alapítói, az alkoholizmus elleni küzdelmet segítő civil szervezetek felismerték, hogy az alkoholizmus elleni küzdelem területén az eddigieknél sokkal szélesebb körű társadalmi összefogásra van szükség. Ebben kiemelt szerepet kell biztosítani a civil szervezeteknek, amelyek a nemzet- és társadalompusztító népbetegség, az alkoholizmus megfékezésében részt kérnek és vállalnak.

A Fórum megalapítói november 26-án elmondták ars poétikájukat és szakmai álláspontjukat, az alapító konferencián több szakember is felszólalt.

Sineger Eleonóra, a Magyar Addiktológiai Társaság képviseletében arról beszélt, hogy fontosnak tartja a szakmai együttműködést a civil szervezetekkel. Elpanaszolta, hogy bár az Európai Unióban kiemelt érdeklődés övezi az alkoholizmus elleni harcot, az Magyarországon mégsem tarozik az egészségügy vezetőinek prioritásai közé. Nálunk inkább a drogellenes küzdelmet övezi nagy társadalmi és szakmai figyelem, holott az alkoholprobléma nagyságrenddel súlyosabb, ezért kezelése is fontosabb lenne. A körülbelül egymillió alkoholista, családjuk, barátaik, szomszédaik révén legalább három millió ember érintett, mégsincs nemzeti alkoholstratégia, nincs kidolgozott program, hogyan lehetne az egyre súlyosbodó problémát kezelni. Sineger doktornő felhívta a résztvevők figyelmét az októberben megrendezett V. Országos Addiktológiai Kongresszusra, mely kiinduló pontja volt a civil szervezetekkel való együttműködésnek. Halálának tízéves évfordulója alkalmából félperces néma felállással adóztak a jelenlévők Levendel László emlékének, akit a magyar alkohológia atyjaként, a szegények orvosaként tisztelnek mindannyian. Sineger dortornő örömmel jelentette be, hogy újjáéledt a Támasz Alapítvány és lehet hozzájuk pályázni például családprogramokkal, továbbképzésekkel.

Gyarmati Norbert, az AE Klubszövetség alelnöke felelevenítette a Fórum ötletét kitaláló klubszövetség múltját: 1959 óta dolgoznak országos hálózatként az alkoholbetegek érdekében, 1994-ben alakultak országos szövetséggé.

Takách Gáspár arról beszélt, hogy pozitív fejlemények is vannak, ezek egyik legfontosabbika, hogy az elmúlt harminc évben az addiktológia szakmává alakult. Van addiktológus szakorvosi képzés, addiktológiai konzultáns-képzés egyéb diplomások számára, addiktológiai klinikai szakpszichológus-képzés, valamint lelkigondozó képzés, a kórházlelkészeket és a családgondozókat is felkészítik a spirituális rehabilitáció munkájára.

Többen hangsúlyozták, hogy az alkoholbeteg igenis meggyógyítható, nem értettek egyet azzal, hogy aki egyszer alkoholista lett, az élete végéig az is marad. Újra kell strukturálni a szenvedélybeteg személyiségét és lehetővé tenni, hogy részt vegyen a 8-10 hónapos közösségi életmód-rehabilitációban. Nagyon fontos a visszaesések megelőzése, valamint a szakemberek kiégésének megelőzése, a szupervízió.

A Református Iszákosmentő Misszió, valamint a hozzájuk közel álló, de nem egyházi Kékkereszt Egyesület képviselője elmondta, hogy már a mohácsi csata után is reformátorok jártak a mocsarakba menekülő lakossághoz, bátorító beszédeket intéztek hozzájuk, és úgy tartották, isten az iszákosság és a paráznaság miatt büntetett minket a törökökkel. Ma is feladata a lelkésznek, hogy például az újbori úrvacsorán tanítsa a híveket: „Vigyázz az alkohollal!” A Misszió lelkésze szerint az lesz alkoholista, aki az emberségével nem tud mit kezdeni, vagyis csak minőségi emberből lesz alkoholista, aki akart valamit az élettől, és nem bírja a kudarcot. Vagyis az alkoholista is értékes ember, saját értékébe vetett hitét kell először visszaszereznie.

A Magyar Katolikus Alkoholista Mentő Szolgálat képviselője is hangsúlyozta, hogy az egész család gyógyítását kell felvállalni, hiszen az alkoholizmus az egész család funkciózavara.
A Gamma GT Önsegítő Csoport és az öt éve alakult Pia Causa/Kegyes Célra Egyesület hét nagyvárosban támogat önsegítő csoportokat, tanúságtevőknek tartják magukat, hiszen ők is az alkoholizmus rabságából szabadultak. Képviselőjük a pályázás formai nehézségeire panaszkodott, a Nemzeti Civil Alapprogram döcögős működésére hívta fel a figyelmet.
A Fraternitás evangélikus lelkészegyesület, a Szőlőtő Alapítvány, az esztergomi Fény Központ, az Emberbarát Alapítvány, a siklósi Bethánia Rehabilitációs Otthon, valamint a Józan Élet Egészség és Családvédő Egyesületek Országos Szövetsége képviselői is aláírták az Együttműködési keret-megállapodást.

Gyarmati Norbert, az AE klubszövetség alelnöke felvázolta a további teendőket. A résztvevők megállapodtak abban, hogy jogi személyiségű szervezetet hoznak létre, ebben az Agape Alapítvány jogásza segíti őket. A Fórum következő találkozóját február végére hirdették meg, addig megszületik az alapszabály (alapítvány, egyesület esetén), illetve az alapító okirat (ha kht. mellett döntenek). Az elnök évenként más-más szervezetből fog kikerülni, ABC-sorrendben, a sort idén Fekécs Imre nyitja (AE klubszövetség).

Jövő március elsejére, a Szenvedélymentes Napra a Fórum tagjai, akik egyenlőtlen státuszú szervezetek, de egyenlőek abban, amit akarnak, megfogalmazzák a szakmai együttműködés módozatait és a szakmai programot. A Fórum nyitott, és várja a hasonló célkitűzésű csoportok csatlakozását.

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

2 hozzászólás

  1. ismeretlen

    Tisztelt Alelnök Úr !
    Kedves Norbi !

    Elnézést, hogy a nagyvilágon kereszt?l szólítalk meg, de oly rég elszakadtam a mozgalomtól, hisz más hová hívott a hivatásom. A jöv? úgy néz ki újból összehoz bennünket, hisz próbálkozom, illetve konkrét terveim vannak kolegáimmal együtt a szenvedélybetegek mappali ellátásának megszervezésére Sopronban a szociális ellátó rendszeren bel?l !
    A tudósítást olvasva minden elismerésem Imrének is, hisz én tudom és jelen voltam a kezdeti -olykor teli buktatóval – lépeseknél.
    Sok sikert kivánok valamennyi?töknek, és remélem bírjátok egészséggel

    Üdvözlette; B Albert

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This