Napfogyatkozás Egyesület – a gyászolók segítéséért

2005 nov 26 | Egyéb témák

1996-ban Polcz Alaine és Farkas Lőrincné vezetésével megalakult egy munkacsoport, amelynek tagjai olyan segítő foglalkozású szakemberek, akik munkájuk során kapcsolatba kerülnek gyászoló emberekkel. 1998-2000 között a csoport a Magyar Hospice Egyesület Napfogyatkozás munkacsoportjaként működött. 2001-től – feladatköreinek bővülésével – önálló szervezetté alakult, Napfogyatkozás Egyesület néven.
A Napfogyatkozás Egyesület az első hazai szervezet, amely fő céljainak a gyászolók segítését és a gyász kérdéseinek vizsgálatát tekinti. Létrejöttét elsősorban az indokolta, hogy Magyarországon a gyászolók egyéni és csoportos (önsegítő és professzionális) támogatásának szervezeti keretei nem alakultak ki, a társadalom tagjai a gyásszal kapcsolatban csekély, s helyenként téves ismeretekkel rendelkeznek. Magyarországon a gyászkultúra elhalványult, a gyászolás hiánya (pl. az „erős”, a gyászon önmagát hamar „túltevő” ember képe) téves értékké vált, a segítő foglalkozásúak képzésének ez a témakör általában nem része.
A Napfogyatkozás Egyesület céljai a következők:

  • a társadalom figyelmének felhívása a gyászolók és az egyéb veszteségeket átélők (munkahelyüket elveszítők, házasságukat illetve párkapcsolatukat felbontók, csonkoló műtéten átesettek stb.) nehézségeire, támogatásuk fontosságára
  • gyászolók segítése: az egyéni és csoportos támasznyújtás kereteinek megteremtése
  • a gyász külföldi szakirodalmának feldolgozása, ennek az ismeretanyagnak a hazai viszonyokhoz való adaptálása
  • gyásszal kapcsolatos képzések és konferenciák szervezése
  • gyásszal foglalkozó kiadványok (könyvek, tanulmányok) megjelenésének elősegítése
  • szakmai fórum megteremtése a gyásszal és egyéb veszteségekkel foglalkozók számára, a szakemberek közötti együttműködés elősegítése

Mindezen célok megvalósulása érdekében a szervezet tevékenységei az elmúlt években a következők voltak:

  • 1998 óta az Egyesület rendszeresen szervez képzéseket a gyászról. A kezdeti képzések célja az volt, hogy gyászolók önsegítő csoportjainak vezetésére képes (nem professzionális) emberek elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzenek a gyászról. 2001-ben kifejezetten professzionális segítők számára indult képzés. A képzések előadásokat, gyásszal és egyéb veszteségekkel kapcsolatos önismereti csoportfoglalkozásokat, s csoportvezetési alapismereteket oktató csoportokat tartalmaznak. A képzéseken végzettek számára biztosított a rendszeres szupervízió lehetősége.
  • 2000 májusában a Napfogyatkozás munkacsoport megszervezte az első hazai konferenciát a gyászról. A rendezvény lehetőséget adott a magyarországi eredmények és nehézségek felmérésére és elemzésére, a gyásszal foglalkozó hazai szakemberek kapcsolatfelvételére. A konferencia előadásainak anyaga megjelent a Kharón című thanatológiai folyóirat 2000. nyári számában. 2002 októberében „A gyász útjai” címmel a Napfogyatkozás Egyesület újabb konferenciát rendezett, amely a gyász különböző megnyilvánulási formáival, az egyházi és a pszichoterápiás segítségnyújtás lehetőségeivel foglalkozott. 2004 novemberében „A gyermek és a gyász” címmel rendeztünk konferenciát. A tervek szerint a továbbiakban az Egyesület kétévenként rendez majd konferenciákat a gyásszal kapcsolatos kérdésekről.
  • A szervezet munkatársai több csoportos foglalkozást is indítottak gyászolóknak – többen egyéni terápiában is fogadnak veszteséget átélt embereket. Budapesten és vidéken immár egyaránt működnek gyászolókat segítő csoportok – bár ezek száma jelenleg csekély.
  • Az Egyesület tagjai számos (különböző rádió és TV társaságoknak, napi- és hetilapoknak adott) interjúban adtak hírt a gyásszal kapcsolatos ismeretekről és a szervezet tevékenységéről. A média egyre nagyobb figyelemmel fordul a témakör felé – a Napfogyatkozás Egyesület tevékenységének sajtóvisszhangja, társadalmi fogadtatása rendkívül pozitív.

Az Egyesület tagjai közé várjuk azokat a segítő foglalkozású szakembereket, akik gyászolók támogatásával foglalkoznak, vagy a továbbiakban szeretnének ezzel foglalkozni.

További információ:
Napfogyatkozás Egyesület, 1276 Budapest, Pf. 194.
T.: (70) 259-39-78
E-mail: napfogyatkozas@index.hu
Számlaszám: 11705008-20475424
Adószám: 18173486-1-43

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This