Kovács Piroska: Fogyókúrás csoport indul! – Néhány szó az elhízásról, a fogyásról

2006 máj 22 | Rendezvény, tanfolyam

egy tányér leves

 

Az elhízás korunk népbetegsége, amelynek orvosi neve obesitas. Napjainkra járványszerűen terjedő egészségügyi problémává kerekedett a jóléti társadalmakban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai az egészséget veszélyeztető tényezők közül a dohányzás után a másosodik helyen az elhízást említik. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. A probléma jelenleg világszerte kb. 300 millió felnőttet érint, társadalmi rétegtől és korosztálytól függetlenül. Sajnos a gyermekeket sem kíméli, közöttük is rohamosan terjed. Ha megvizsgáljuk a családjukat, azt tapasztaljuk, hogy legtöbbször egyik, esetleg mindkét szülő illetve nagyszülő is érintett a problémától. Mivel számos kórállapot, betegség kialakulásának az elhízásra a melegágya, így érdemes kellő figyelmet szentelni neki. A tapasztalat szerint az elhízás kezelésének leghatásosabb módja a megelőzés.

Hazánkban is a népesség jelentős része küzd a súlyproblémákkal. A fogyasztói társadalom által diktált túlfogyasztási kényszer, valamint a korábbiaknál lényegesen kisebb fizikai aktivitás (ülőmunka, számítógép, TV, videó) vezethettek az súlygyarapodás jelentős növekedéséhez.

Mi a túlsúly és mit nevezünk elhízásnak?

A túlsúly és az elhízás az energia bevitele és felhasználása közötti egyensúlyzavar következtében lép fel. Amennyiben nő a bevitel és nincs fokozott energia-leadás, vagyis fizikai aktivitás, úgy természetes következmény a súlygyarapodás, ami zsírlerakódás formájában történik, és elhízáshoz vezet. Az obesitas a test zsírtartalmának kóros mértékű növekedését jelenti. Vagyis az elhízás és a túlsúly lényegében egymás szinonimái. A különbség csupán mennyiségi: a túlsúlyt szűkebb értelemben is használhatjuk, amikor még nem vált jelentős mértékűvé a súlygyarapodás, csupán néhány kilónyi a súlyfelesleg.

Kiszámítása

A test zsírtartalma azonban rendkívül eltérő a normális testtömegű egyénekben is : a teljes testtömeg 12%-a és 30%-a között változhat. Közvetlen mérése a mindennapi gyakorlatban nehezen megoldható, ezért közvetett módon, a testtömeg index segítségével az alábbiak szerint történik:
Testtömegindex (Body Mass Index, BMI) = testsúly (kg) osztva a testmagasság (m) négyzetével.

Okai

A túlsúlynak és elhízásnak számos oka lehet. Ezek közül a legfontosabbak felsorolásszerűen az öröklődés, az életkor, a helytelen táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód.

Az étvágy és a táplálékfelvétel, valamint az energiahasznosítás szabályozása komplex neurohormonális és pszichés tényezők eredőjeként valósul meg. Ezt a szabályozást genetikus és környezeti tényezők egyaránt befolyásolják. A vizsgálatok szerint azonban legritkább esetben áll a háttérben valamilyen betegség, például az endokrin rendszer zavara. Az öröklődéssel is csupán egy genetikai hajlamot, egy velünk született adottságot kapunk. Ahhoz hogy ez valóban megvalósuljon, láthatóvá váljon, az egyén aktív közreműködése kell. Vagyis látnunk kell, hogy az okok a helytelen és mozgásszegény életmódban, a nem megfelelő táplálkozási szokásokban és a pszichés tényezőkben keresendők. A túlsúly és elhízás kialakulásában hangsúlyoznunk kell tehát saját felelősségünket, egészségtudatos és megelőző szemléletünket.

Mi hát a teendő?

Saját magunkért, saját egészségünkért mi magunk tehetjük a legtöbbet. Hogyan? Ez az, ami megtanulható.

  1. Táplálkozási szokások átalakításával, korszerű főzési ismeretek, egészséges táplálkozás ABC-jének elsajátításával.
  2. Stresszoldással: Testi-lelki ellazulás, a relaxáció valamint a „méregtelenítés” fortélyainak megtanulásával.
  3. Életkornak és egészségi állapotnak megfelelő mozgásforma megtalálásával.
  4. Eredmények tartósításával, egymás támogatásával, segítésével, a sikerek-kudarcok értékelésével a klub-foglalkozások során.

A fogyás, illetve az ideális testsúly megőrzése sokak számára nehéz feladat. Egyedül legtöbbször lehetetlen még belevágni is. A támogató csoport, a megfelelő ismeretekkel rendelkező szakember vezetése és felügyelete biztonságot ad. A testet-lelket figyelembe vevő holisztikus módszer pedig nem a drasztikus súlycsökkentést tűzi ki célul (ami sok esetben beindítja a jojó effektust), hanem az ideális súly egyenletes elérését és tartós megőrzését. Nem csodaszer és nem ígér két hét alatt elérhető látványos változást. Nyújtja azonban szemléletváltoztatáshoz szükséges ismereteket, a testi-lelki egészség, a jó közérzet megszerzésének és megtartásának lehetőségét, az ideális súlyunk megtalálásának és megtartásának módját.
Elkezdéséhez most tavasszal legideálisabb az időpont, amikor a természet is besegít. Ilyenkor ami él, megújulásra törekszik. Ezt teszi szervezetünk is, ha aktívan és tudatosan segítjük.

Ehhez nyújtok segítséget most induló fogyókúrás klubfoglalkozással.
Előzetes állapotfelmérés és jelentkezés:
Kovács Piroska
klinikai szakpszichológus
Tel: 06-30-972-6490
E-mail: kovacs_piroska@yahoo.com

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This