Ródé Magdolna: A kövérség és kísérő betegségei

2009 júl 17 | Könyvajánló

Szakemberek véleménye szerint az AIDS után korunk legnagyobb (nemcsak orvosi) problémája a kövérség. Az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) szerint a 10 legsúlyosabb betegség egyike, a dohányzás után a második legfontosabb megelőzhető tényező, amely a lakosság halálozását fokozza.

Ródé Magdolna: A kövérség és kísérő betegségei

Maga az elhízottság mégsem érdekli igazán az embereket. Magyarországon magas az egészségi állapotukhoz képest magukkal elégedettek aránya, ezért késik el már adott esetben ( pl. kövérség, vagy mellrák ) a gyógyítás. Ismerik ugyan a betegségek okait és a kockázati tényezőket, de nem törődnek velük és a gyermekeiket sem tanítják meg rájuk. A kövérséget az egészség jelének értékelik. Gyermekkorban ráadásul érettebbnek is tartják és mint örömteli tényt fogják fel. Orvoshoz sem fordulnak, csak ha már panaszokat okoz, kísérő betegség jelentkezik. Akkor is az a fő kérdésük, hogy az elhízásuk öröklődés, vagy hormonális betegség következménye-e? Igen ritka a kövérség hormonális okból. Hormonális problémákat okoz ugyan, de csak másodlagosan ( pl. cukor és zsíranyagcsere zavart ) és ezek nem a köztudatban élő elváltozások. Kiderült ugyanis, hogy a zsírszövet hormontermelő szerv és igen bonyolult rendszert képez. Hormonális eredetű kövérség ezer kövér gyermek közül csak egy-kettőt érint és míg a már gyermekkoruktól kövér gyermekek általában magasabbak is a kortársaiknál, ők inkább alacsonyak.

Az elhízást majdan 10-15 év múltán ún. kísérő betegségek fogják súlyosbítani. A már többé-kevésbé tudott betegségek ( cukorbetegség, magasvérnyomás betegség, agyvérzés, szívinfarktus, stb.) mellett nem ismert még, hogy sokféle daganat is összefüggésbe hozható az elhízással.

Az elhízás népbetegség, nagyon gyorsan terjedő globális járvány, előfordulása az elmúlt 20 évben 2-3-szorosára nőtt. A WHO a globál és obesity ( elhízás) szavak összekapcsolásával globesitynek keresztelte el. Becslései szerint a halálok 60%-áért manapság a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák okolható, melyek nagy részét meg lehetne előzni a megfelelő étrenddel és a több mozgással. Hazánkban az elmúlt évtizedekben az emberek egyéni felelősségtudata igen meggyengült, ezért nagyobb hangsúlyt kell kapnia a megelőzésnek és ebben a nevelésnek és a meggyőzésnek.

A könyvben orvosi szakszótár is segíti a könnyebb megértést.

A könyv a Kairosz Kiadótól 20% kedvezménnyel megrendelhető.

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This