Szeptember 10. Az öngyilkosság megelőzésének világnapja

2009 szept 9 | Öngyilkosság

Az Öngyilkosság megelőzésének világnapját minden év szeptember 10-én tartják az IASP
/International Association for Suicide Prevention/ kezdeményezésére a WHO / World Health Organisation / közreműködésével. 2009-ben a téma az Öngyilkosság megelőzése különböző országokban.

Szeptember 10. Az öngyilkosság megelőzésének világnapja

 

A 2003 óta megtartott világnap célja, hogy elősegítse az öngyilkossággal kapcsolatos felvilágosítást, információt adjon, csökkentse a stigmatizációt, elősegítse annak megértését, hogy az öngyilkosság megelőzhető.

A 2009-es világnap, melynek témája Az öngyilkosság megelőzése a különböző országokban, emlékeztet arra, hogy az öngyilkosságot kulturális, vallási, jogi, történelmi, filozófiai és hagyományokból fakadó tényezők befolyásolhatják. Mindezeket az összefüggéseket kell figyelembe venni akkor, amikor az öngyilkosság megelőzése szóba kerül. Az öngyilkosságot a saját kulturális hátterével kell megérteni. Ahhoz, hogy életeket mentsünk meg, az öngyilkosság-megelőző programokat a különböző kulturális feltételek szerint kell kialakítani.

A PROBLÉMA JELENTŐSÉGE

Az öngyilkosság világszerte a vezető halálokok között szerepel. A 25 év alatti fiatalok körében a három vezető halálozási ok egyike. Minden évben körülbelül 1 millió ember hal meg öngyilkosság következtében, azaz kétpercenként meghal valaki. A WHO becslése szerint 2020-ra az öngyilkosság következtében bekövetkező halálesetek száma el fogja érni a másfél milliót.

Az erőszakos cselekmény miatt bekövetkező halálokoknak több mint a fele öngyilkosság, azaz, több mint az összes háborúban és emberölés miatt bekövetkező elhalálozás.

Minden évben emberek milliói követnek el veszélyes öngyilkossági kísérleteket, melyek, ha nem végződnek halállal, orvosi ellátást, lelki gondozást igényelnek, mert súlyos egyéni boldogtalanságot és betegséget jeleznek. Évente emberek milliói, családtagok és közeli barátok – akiknek valakije az öngyilkosság miatt halt meg – gyászolnak, és érzelmileg érintettek az öngyilkosság miatt. Ennek a veszteségnek a hatása gyakran az egész életükre kihat.

Az öngyilkosság súlyos pszichológiai és szociális teher, a társadalom számára pedig pénzügyileg is sokba kerül. A munkaképesség elvesztésének, valamint az egészségügyi és szociális ellátásnak a költségeit éves szinten több milliárd dollárra becsülik.

Mivel az öngyilkosság egynegyedét tinédzserek és 25 évnél fiatalabbak követik el / 250 000 öngyilkosság évente/, így vezető halálnemmé vált a fiatalkorúak körében. Így 20 millió évre tehető a meg nem élt, egészséges életévek száma.

További információ a világnappal kapcsolatban

(Részlet az IASP és a WHO közleményéből)

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This