Akcióterv az öngyilkosságok magyarországi megelőzéséről

2011 aug 3 | Öngyilkosság

Hazánkban naponta 6 ember hal meg öngyilkosság következtében. A legtöbb szakember szerint nagy részük megmenthető. Nem csak azért kell és lehet megmenteni honfitársainkat, hogy lekerüljünk a nemzetközi statisztikák elejéről, hanem azért is, hogy őket és hozzátartozóikat megvédjük ennek a szörnyű traumának az elszenvedésétől. Ugyan az elmúlt években jelentősen csökkent az öngyilkosság hazánkban, a csökkenés üteme azonban az elmúlt években lelassult. Úgy tűnik, hogy a meglévő eszközök mellé újakat is be kell vonni. A megelőzés legfontosabb eleme a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány szerint az olyan kapcsolat, amely lehetővé teszi, hogy a sötét gondolatokat megossza az, aki attól szenved.

Ennek figyelembe vételével a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány három szinten próbál további eredményeket elérni, amit egy Akciótervben foglalt össze, és 2011. július 19-én bemutatott a sajtónak. Az Akcióterv nyilvános és elérhető, és folyamatosan alakul a feladatoknak megfelelően. Amennyiben Önnek is van ötlete, megjegyzése, kérem, küldje el az alábbi e-mail címre: info@lelekbenotthon.hu!

1. Először is hátramaradott hozzátartozók megsegítésére önkénteseket képeznek. Egyrészt további önkénteseket várnak, de az alapítvány már ajánlja önkénteseit, akiket a 06-20-4648005-ös számon lehet kérni. Ők az ún. látogatók: igény esetén meglátogatják azokat a családokat, ahol öngyilkosság történt. Önkéntesek az info@lelekbenotthon.hu e-mail címen jelentkezhetnek. A hátramaradott hozzátartozók csoportban is találkozhatnak. Szórólapjukat a rendőrség és a mentőszolgálat munkatársai terjesztik. A jövőben az ún. kapuőrök képzését is elkezdik. A tanfolyam elvégzése után a kapuőr személyes segítséget adhat olyan személynek, akiknek a fejében megfordul az öngyilkosság gondolata. Öngyilkosság esetén nehéz segítséget kérni és nehéz segítséget adni. Sokan ennek ellenkezőjét gondolhatják, ezzel hozzájárulva a téma tabusításához.

2. Másodszor díjat alapítanak, amit minden évben szeptember 10-én, annak a személynek adnak át, aki a legtöbbet tett az öngyilkosság megelőzéséért. A díjazott nem lehet pszichológus és pszichiáter. A szervezők azt szeretnék, ha ez a díj minél nagyobb összegű lenne, ezért várják az adományokat. A díj célja az, hogy magát a jelenséget olyan módon hozza a gondolkodás homokterébe, hogy pozitív módon árnyalja a képet, jelezve, hogy sok lehetőség van a megelőzésre.

3. Harmadrészt hazai szakemberekkel olyan média irányelvet dolgoznak ki, amely megkönnyíti a sajtó számára azt, hogy olyan módon kommunikálja az öngyilkosság tényét, amely nem veszélyezteti azon honfitársainkat, akik esetleg gondolnak az önpusztításra. Az öngyilkosság sajtóban való megjelentetése párhuzamban áll a mentális betegek sajtóban való bemutatásával. A sajtó ezen tudósításait a tájékoztatáshoz való jog mellett azon körültekintő figyelem kell, hogy áthassa, ami mind az áldozat, mind a hozzátartozók emberi méltóságát figyelembe veszi. Ezen irányelveket a szakmával egyeztetve fogják bemutatni.

A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány 2012 őszén nemzetközi konferenciát tart az öngyilkosság megelőzéséről. Ezen a konferencián a pszichiáter és pszichológus szakemberek mellett megoszthatják tapasztalataikat a rendőrök, szülők, szociális munkások, tanárok gyermekorvosok is.

Az öngyilkosság nem orvosi, hanem össztársadalmi probléma. Mindenkinek lehet szerepe a megelőzésben!

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This