Öngyilkosság bekövetkezése nyomán felmerülő jogi kérdések és válaszok

2011 nov 8 | Jogi kérdések, betegjogok, Öngyilkosság

Szeretteink elvesztése hatalmas mentális és intellektuális sokkot idézhet elő, az elhunyt halála után tanácstalanul állunk, számos kérdés kavarog a fejünkben. Különösen így van ez öngyilkosság esetén. Miért tette és hogyan? Mi volt a valódi kiváltó ok? Voltak-e erre utaló jelek, vagy derült égből villámcsapásként szembesültünk a drámai helyzettel? De a legfőbb kérdés: MI LESZ EZUTÁN?

Az ember halálának pillanatában számos jogi kérdés és probléma merül fel. Az öngyilkos személy hátrahagy hozzátartozókat, ingó és ingatlan vagyont, készpénzt és bankbetétet, kölcsönkövetelést és tartozást, számtalan dokumentumot – közöttük szerződéseket –, céget, céges autót. Ki fog örökölni és mi van, ha nincs végrendelet? Mi volt az elhunyt különvagyona és mi tartozik a közös vagyon körébe? Ki lesz a jogutód a cégnél, a perben, a hitel törlesztésénél, ki kezeli ezután a bankszámláját, ki felel az öngyilkosságban elhunyt személy tartozásaiért, adósságaiért? Mi lesz a jövedelmével, az állásával, kinek kell jelenteni a halál tényét? Milyen költségek merülnek fel a temetéssel, a hagyatéki eljárással kapcsolatban? És végül, de nem utolsó sorban ki tartja el – az adott esetben az előző házasságból született – gyermekeit… és anyagilag ki gondoskodik rólam…? Ezekre, és hasonló egyéb, fontos kérdésekre találnak választ az alábbi összeállításból.

Öngyilkosság bekövetkezése nyomán felmerülő jogi kérdések és válaszok

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This