Önkéntesek segítik az öngyilkosságot elkövetők hátramaradott hozzátartozóit

2012 jún 18 | Öngyilkosság

A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány 2012. június 7-én sajtótájékoztatót tartott, melynek apropóját több örömteli hír adta: az alapítvány Akcióterv a magyarországi öngyilkosságok megelőzésére című programjában szereplő célok közül több megvalósult.

Jó hír, hogy az alapítvány önkéntesei, hosszas képzés után – akik igény esetén az öngyilkosságot elkövetett személyek hozzátartozóinak nyújtanak segítséget –, már elérhetőek a 06 20 464 8005-ös telefonszámon. Egyeztetés után egy erre felkészített önkéntes személyesen találkozik a gyászoló családtaggal, hogy segítse a sokszor érthetetlen, sok szégyennel övezett tragédia feldolgozását. Mivel pályázati vagy állami forrás nem áll az alapítvány rendelkezésére, ezért ezt a munkát saját, szűkös anyagi körülmények közepette végzik az alapítvány munkatársai.

Továbbá az alapítvány által szorgalmazott médiának szóló, az öngyilkosságok kommunikációjáról szóló irányelv elkészült, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság be is épített hasonló elnevezéssel kiadott anyagába.

Rossz hír viszont, hogy a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítványnak az állami intézményekkel való sorozatos, partnerséget kereső kezdeményezései nem jártak sikerrel. „Úgy tűnik, a magyar kormányzatnak és a döntéshozóknak egyáltalán nem fontosak azok a honfitársaink, akik öngyilkosságot követnek el. Az azonban érthetetlen, hogy ha ők nem foglalkoznak a problémával, akkor miért nem támogatják azokat a civil kezdeményezéseket, amelyek szakmailag megalapozott és a gyakorlatban is megvalósítható programot tesznek az asztalra, és tenni akarnak az öngyilkosságok csökkentéséért.” – mondták az alapítvány képviselői.

Az alapítvány legutóbb egy olyan TÁMOP pályázaton nem nyert pénzt, amely kifejezetten a civil szervezetek és az igazságügyi szakszolgálatok együttműködését célozta az áldozattá válás megelőzésében. „A pályázatban szereplő igazságügyi szolgálatok, rendőr-főkapitányságok, mentők, tűzoltók és börtönőrök mind egyetértettek abban, hogy az öngyilkosságot elkövetők vagy azzal próbálkozók, illetve azok családtagjai áldozatok, és fokozott veszélyben vannak. A fenti szervek nagy örömmel vették egy hálózat kialakítását, amelyben ők is megtanulhatják az olyan helyzetek kezelését, amivel – sajnos – naponta találkoznak” – hangzott el a sajtótájékoztatón. A pályázat elutasítása ellen az alapítvány fellebbezett, mivel az általuk kidolgozott program a Magyar Pszichiátriai Társaság, az SE Magatartástudományi Intézete, és a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve támogatását is élvezi. Az alapítvány erről a pályázat elbírálóit is tájékoztatta.

A sajtótájékoztató harmadik témája annak a nemzetközi konferenciának a bejelentése volt, amit az alapítvány szervez idén ősszel Budapesten, és a fiatalkori öngyilkosságok megelőzését szolgálja. „Mivel a konferencia is a pályázat egyik fontos eleme volt, így most nehéz helyzetben vagyunk. Ráadásul a konferencián a világ számos országából eljönnek, Japántól Angliáig, és az öngyilkosság-megelőzés legnagyobb nemzetközi szaktekintélyei vállalták el a felkérésünket. Olyan országokból jönnek, ahol természetes, hogy a kormány egészségprevenciós programja foglalkozik az öngyilkossággal is. Mit mondjunk, ha megkérdezik, hogy Magyarország mit tesz a nemzetközileg még mindig riasztóan magas öngyilkosságok számának csökkentéséért?” – jegyezték meg az alapítványtól. A konferenciát a World Psychiatric Association, a világ legnagyobb pszichiátriai szervezet is támogatja, és több nagykövetség is jelezte ebbéli szándékát. A szakmaközi konferencia az elméletek helyett a gyakorlati lehetőségekre és feladatokra koncentrál, ennek megfelelően nem csak pszichiáterek és pszichológusok, hanem háziorvosok, szociális munkások, tanárok, szülők stb. is részt vesznek rajta. Folyamatosan várják a konferencián résztvevő szakemberek, rendőrök, tűzoltók, börtönőrök, egészségügyi dolgozók, tanárok szociális munkások stb. jelentkezését és előadásait a konferenciára!

A sajtótájékoztatónak az elhangzottakon túl egy figyelemfelhívó apropója is volt, ugyanis ahogy az elhangzott, az öngyilkosságok száma a közvélekedéssel ellentétben nem ősszel vagy télen, hanem nyáron a legnagyobb. Ebben az időszakban kell a legjobban odafigyelni veszélyeztetett, elszigetelődött rokonainkra, barátainkra és szomszédainkra. Azok közül is a legnagyobb kockázatot hordozó csoportokat jelenik azok, akiknek családjában történt már öngyilkosság, akik már próbálkoztak korábban öngyilkossággal, akik kezeletlen depresszióban szenvednek, az alkoholisták, a 45-65 év közötti és 80 év feletti férfiak. Aki egyszerre több ilyen csoportba is tartozik, fokozott veszélynek van kitéve.

Akit öngyilkossági gondolatok gyötörnek, és nincs a környezetében olyan személy, akivel megosztaná ezeket, hívja fel az ország egész területéről ingyenesen, előtag nélkül hívható lelkisegély-telefonszámot: 116-123.

 

 

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This