Szex, szerelem… gyermek?

2012 jún 20 | Könyvajánló, Szexualitás

Mert jó a szerelem és jó a szex. Ugye nem vagyunk álszentek, tudjuk, hogy nem csak azért szeretkezünk, mert gyermeket szeretnénk! A sorrend lehetne akár szerelem, szex… gyermek is, sőt sokak szerint kívánatos beiktatni közé a „házasság”-ot is. Ízlés és meggyőződés dolga. Most inkább álljunk meg az első kettő után! Ismerjük azt a mondást, hogy a nők számára két dolog létezik, ami miatt bármire képesek: az egyik, hogy gyermekük legyen és a másik, hogy ne legyen gyermekük.

Mi mindent tudtak erről az utóbbiról már az ókorban?! Márpedig tudtak az egyiptomiak is, a görgök is, a rómaiak is… Ez bizony nem a népességszabályozásról szól, hiszen akkor még nem beszélhettünk túlnépesedésről. A demográfiai robbanás valahol a 18. század közepén, de még inkább az ipari forradalom idején jelentkezett. De hagyjuk most az elavult módszereket! Mit tud a 21. század?

Amit már régről tudunk, de ma is aktuális, hogy a fogamzásgátlás elkerülhetetlenül összefonódik az érzelmi és szexuális jóléttel és lehetetlen a fogamzásgátlásról a szexualitás említése nélkül beszélni. A szex zavarba ejtő, így a fogamzásgátlásról való szakmai tájékoztatás még ma is sokszor gátlás alá kerül!

Azt is tudjuk, hogy a szex az „éppen most van”, az ebből eredő problémák pedig csak később jelentkeznek. Ez, hogy úgy mondjam, be van építve az emberi természetbe.

További tény, hogy minden fogamzásgátló módszer csak a „legkevésbé rossz” lehet.

Ez a három fő oka van a nem kívánt terhességek létrejöttének. Az emberi természet ellen nem lehet hadakozni, mindig lesznek meggondolatlan tettek, de a tájékoztatást akkor is meg kell oldani, mert bizony életeket menthet! Mert ami a fogamzásgátlás szégyenfoltját jelenti, az – ebben majdnem mindenki egyetért – az abortusz. Nemrégiben újra felkavarta a kedélyeket az abortusztabletta engedélyeztetése körül zajló vita.

A jó hír, hogy számtalan más megoldás van! Még az abortusz(tabletta) előtt/helyett, de akár az „esemény”után is létezik sürgősségi fogamzásgátlás! Szerintem kevés szó esik erről, pedig lényegi kérdésről van szó! És itt nem csak a (jó esetben) közismert tablettára gondolok, amit legkésőbb 72 órával az szexuális kapcsolat után kell bevenni, hanem olyan módszerre, amelyre legkésőbb az ovulációt követő 5. napon kerülhet sor. Megelőzésre pedig ott van a férfi óvszer, női óvszer, pesszárium, tabletták, méhen belüli eszközök, hogy csak nagy vonalakban említsem.

De miért is csak nagy vonalakban? A kérdéssel kimerítően foglalkozik (és laikusok számára is jól használható) John Guillebaud könyve, a Fogamzásgátlás. Logikusan felépített, konkrét kérdés-felelek formában a leggyakrabban felmerülő és a leglényegesebb kérdésekre ad korszerű, érthető és tudományos választ.

 

Az eredeti könyv az Elsevier Kiadó „Megválaszoljuk kérdéseit” sorozatában jelent meg, magyarul pedig az Oriold és Társai Kiadó adta ki. Megrendelhető a www.orioldbooks.com oldalán, egészen pontosan a  http://hu.orioldbooks.com/2009/11/fogamzasgatlas.html#more-289 linken.

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This