A tavaszi fáradtság – szervezetünk változása az évszakok függvényében

2013 ápr 8 | Változás

 

Jól ismert, és sokak által megszenvedett jelenség, tünet együttes. Nem betegség, mégis jelentős fizikai, lelki és mentális panaszokat okoz, akár heteken keresztül.

Biztosan szerepet játszanak genetikai faktorok is, jelentkezését általános vélekedés szerint, mégis elsősorban a vitamin- és ásványi anyag készletek kimerüléséhez, az immunrendszer téli legyengüléséhez kötjük.

A tavaszi fáradtság tünetei jellemzően a következők:

 • Ólmos fáradtság, meglassultság fizikai és mentális értelemben egyaránt.
 • Kedvetlenség, borús hangulat, ingerlékenység.
 • Koncentrációs problémák
 • Gyakori a fokozott alvásigény, amely azonban nem jár együtt felfrissüléssel. Máskor alvászavarok jelentkeznek.
 • Étvágyunk fokozódhat.
 • Könnyebben válunk ismétlődő fertőzések áldozatává.

Az évszakok váltakozását sokszor és sokan átkozták, és magasztalták. Nem kétséges azonban, hogy a jelenség hatással van szervezetünk működésére.

Még a XX. század elején is – mikor mesterséges fényforrások nem nyújtották meg a napunkat, – természetes volt a pihenés a sötétség beálltával. A természet visszahúzódott, a mezőgazdasági munkák elfogytak. A tél a pihenés, a regeneráció, az energia gyűjtésének időszaka volt.

Ma már a mesterséges fény, az elektronikus média, az internet, a fogyasztói társadalom lehetőségei jelentősen megváltoztatták életvitelünket a téli hónapok során, korlátlan lehetőséget kínálva számunkra, hogy éljünk, – és visszaéljünk – szervezetünk tartalékaival.

Máig – a régmúlt teleket idéző módon – jellemző ugyanakkor, hogy ezekben a hónapokban kalóriadúsabb ételeket fogyasztunk. Ennek evolúciós magyarázata van. A tél ősidőktől fogva a nélkülözés, az éhezés és hideg időszaka. Erre szervezetünk lassuló anyagcserével, energia felhalmozással és tápláló ételek fogyasztásával reagál.

A téli- tavaszi ünnepek / Karácsony, Szilveszter, Farsang, Húsvét/ kizökkentenek minket a monoton mindennapokból, ugyanakkor az ilyenkor jellemző túlzott étel és italfogyasztás szintén ronthatja általános fizikai és mentális állapotunkat.

Kevesebb télen a szervezetbe kerülő természetes vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. a vitaminraktárak kiürülnek.

A természetes fény, a napsütéses órák számának csökkenése kedvezőtlenül hat hangulatunkra és a szervezetünkben termelődő D-vitamin mennyiségére is.

A fizikai aktivitásunk is csökken téli hónapokban. Kevesebb időt töltünk a szabadban, nehezebben vetjük alá magunkat komolyabb fizikai megterheléseknek. Az alvással töltött órák száma máig több a téli hónapokban.

Az immunrendszer gyengülésével gyakran együtt járnak enyhébb, súlyosabb betegségek.

A természet tavaszi megújulását így sokszor egy meglassult, fásult, hiányállapotokkal és fölösleges kilókkal terhelt állapotban fogadjuk. Hiába hosszabbak a nappalok, több a napsütés, emelkedik a hőmérséklet, szervezetünk még nem tud reagálni a külső változásra. A külső megújulás néha még hangsúlyosabban láttatja velünk testünk és lelkünk elnehezültségét.

Hetekbe telhet, míg szervezetünk leveti magáról a „téli bundát”. Addig azonban, – eltérő mértékben – megszenvedjük a tavaszi fáradtság fent leírt tüneteit.

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság elkerülésére, enyhítésére?

 • Próbáljunk minél több időt tölteni a szabadban, különösen, ha kisüt a nap. Sétáljunk, kocogjunk, fussunk, túrázzunk.
 • Fordítsunk figyelmet a rendszeres testmozgásra.
 • Igyekezzünk változtatni étkezési szokásainkon. A kalóriadús, zsíros, vagy szénhidrátban gazdag ételek helyett könnyű, jól emészthető, vitaminban gazdag táplálékot fogyasszunk. A gabonaalapú ételek közül a teljes kiőrlésűeket részesítsük előnyben. Fehérjeforrásként sovány húsokat és tejet fogyasszunk. Omega 3 zsírsavaknak pedig kitűnő forrásai a tengeri halak. Jól beválnak az – akár otthon – csíráztatott biomagvak. A csíráknak magas a természetes vitamin- és a nyomelem tartalma. A D-vitamint májból, tojásból, tengeri halakból, tőkehalmájból tudjuk pótolni.
 • Csökkentsük, vagy iktassuk ki az alkoholos italok fogyasztását. Az alkohol kalóriatartalmán túl megterheli a szervezetet, rontja az alvás-ébrenlét ciklust.
 • Fogyasszunk sok folyadékot, / legalább 1.5-2 litert/, gyümölcsleveket, ásványvizet. A tavasz alkalmas időpont komolyabb diéták, léböjt kúrák beiktatására is. Ebben legyünk mérsékletesek, körültekintőek.
 • A masszázs és a szauna szintén hatékonyan segítheti a szervezet regenerációjának és méregtelenítésének folyamatát, felpezsdíti a vér-és nyirokkeringést, serkenti az immunrendszert.

Emellett fontos a tudat, hogy a tavaszi fáradtság nem betegség. Úrrá tudunk lenni rajta, mi magunk is tehetünk a tünetek megszüntetéséért. Ha pedig egy alkalommal erősen megterhelte szervezetünket a természet változása, legközelebb már felkészülhetünk, és akár meg is előzhetjük a jelentkezését.

 

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter, pszichoterapeuta

www.harmoniamuhely.hu

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This