A Lelki egészség Világnapja 2020

2020 okt 10 | Egyéb témák

A Lelki Egészség Világnapját ünnepeljük

A Lelki Egészség Világnapját 1992-ben ünnepeltük először azzal a céllal, hogy nemzetközi szinten képzést biztosítsanak minden érdekeltnek, és hogy támogassák a társadalmi megbélyegzés és kirekesztés csökkentését. Ezen a napon minden évben ezrek hallatják a hangjukat, hogy felhívják a figyelmet a lelki egészség kérdéseire és arra a hatásra, amit a lelki betegségek világszerte milliókra gyakorolnak. Az idei világnapot egy olyan időszakban ünnepeljük, amikor a mindennapokban jelentős változásokkal szembesülünk a COVID-19 járvány miatt. Ezen ünnepi nap szellemében szeretnénk felhívni a figyelmet MHM projektünkre, amit nagyon fontos kezdeményezésnek tartunk a lelki betegségben szenvedő egyének művészetterápiás és helyreállító igazságszolgáltatási elveken alapuló kezelésével kapcsolatban.

A projekt alapgondolata abból a tényből származik, hogy sok országban a lelki betegségek a fogyatékosság legfőbb okozói. A mentális betegségekben szenvedők és különösen azok, akik egészségügyi intézményekben élnek, szociálisan a leghátrányosabb helyzetű csoportokhoz tartoznak, ők azok, akiket a társadalmi megbélyegzés és a marginalizáció a leginkább súlyt. Ezek az emberek gyakran társadalmi igazságtalanságoktól is szenvednek. Ennek leküzdésére a beteg és a terapeuta közötti megértés fejlesztésével olyan korszerűbb megközelítésekre van szükség, amelyek elősegíthetik a mentális egészséget és a társadalmi befogadást.

A SZÁMÍT A LELKI EGÉSZSÉG (MHM) projekt arra a kihívásra kíván válaszolni, hogy többféle megközelítés átfogó, stratégiai partnerségét hozza létre az innováció támogatásával a felnőttképzésben oktatási anyagok és eszközök létrehozásával, kísérletezéssel és az eredmények terjesztésével az egészségügyi szakemberek igényeihez és realitásához szabva, velük együttműködve. A helyreállító igazságszolgáltatással foglalkozó szakemberekkel és művészekkel a részt vevő országokban és Európa-szerte dolgozunk. A projekt 2019 novemberében kezdődött és 2021 októberében fejeződik be.

A projekt céljai

Az MHM célja a lelki egészséggel foglalkozó szakemberek készségeinek, ismereteinek és tapasztalatainak fejlesztése a művészetterápia és a helyreállító igazságszolgáltatás lehetőségeinek felhasználásával. Az MHM célja továbbá a művészek művészetterápiás oktatása a mentális betegek foglalkoztatására és társadalmi beilleszkedésük megkönnyítésére. A végső cél olyan innovatív eszközök létrehozása, amelyek fokozzák az elmeszociális otthonokban élők egészségügyi ellátását és érdekérvényesítését. A fő cél tehát egy olyan módszertani megközelítés megalkotása, amely a művészetterápia előnyeit a helyreállító igazságszolgáltatás értékeivel ötvözi. Az MHM emellett olyan e-learnin tanfolyamokat is tervez és akkreditál, amelyek javítják a felnőttképzésben résztvevők készségeit és tudását, támogatva ezzel új továbbképzési módszerek keresését és azokhoz való hozzáférést.

Tréning program: Helyreállító művészet a lelki egészség rendszerében

A helyreállító igazságszolgáltatás felszabadító hatást gyakorolhat a mentális betegekre és környezetükre, megszakítva a sztereotip alá-fölérendelt kapcsolatot a terapeuták és a betegek között, miközben csökkenti a mentális betegségek okozta szenvedést és társadalmi értékek helyreállításában is szerepet vállal. A művészetterápia és a helyreállító igazságszolgáltatás ötvözésének lehetőségei és előnyei még nem kidolgozottak, oktatási anyagok és programok eddig nem készültek, így sok szakember és képzésben levő kolléga nem ismeri a kombináció lehetőségeit. Örömmel jelentjük be, hogy jelenleg az MHM második szellemi eredményEKÉNT (intellectual output, IO2) egy tréning módszertanán dolgozunk a Helyreállító művészet a mentális egészség rendszerében címmel. Ez a képzési program e-learning formájú lesz, és a lelki egészség területén dolgozó szakemberek, a mentálhigiénés rendszerek koordinátorainak, gondozóknak, más egészségügyi szakembereknek, valamint helyreállító igazságszolgáltatással foglalkozó szakembereknek szól.

A program célja, hogy a lelki egészség szakembereit megismertesse a helyreállító igazságszolgáltató értékeivel, és olyan módszertani megközelítést adjon, amely egyesíti a művészet terápia formáját a helyreállító értékekkel, a művészet erejével, mint az igazságtalanság helyreállításának eszközeivel. Ezenkívül a célcsoportot képzik a kreatív művészetterápiás megközelítésről és azokról a módszerekről, kifejező módszerekről, amelyeket ezek a módszerek rendszeren belül a mentális betegségben szenvedők érdekében felhasználhatók. A program végső célja a gyógyulás elősegítése, egyúttal az önkifejezés elősegítése az elmeszociális otthonokban élő emberek számára. Az IO2 az Intellectual Output 1 „Képzési anyag a helyreállító művészet használata az egészségügyi rendszerekben” megállapításain alapszik. A képzési programot az összes résztvevő országban és Európa-szerte alkalmazni fogják A projekt koordinátora a RJ4ALL brit civil szervezet, a programot akkreditálni fogja. (CPD státusz)

Találjon meg minket az interneten
Örömmel jelentjük be új honlapunk elindulását. Kérjük látogasson el a https://mentalhealthmatters.eu/ honlapra, hogy részletesen tájékozódjon a projektről, hogy lássa működésünket és híreinket, publikációinkat, valamint a projekttel kapcsolatos jövőben elérhetővé váló képzési anyagainkat.

Facebookon is megtalál minket. https://www.facebook.com/MHMerasmus. Itt az MHM program alakulását követheti nyomon.

A konzorcium hat partnerszervezetet tartalmaz. A koordináto a brit Restorative Justice for All (UK)a hat többi partner:: Center for Social Innovation-CSI (Ciprus),Kinonikes Sineteristikes Drastiriotites Efpathon Omadon – EDRA (Görögország), Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány (LOKA) (Magyarország),Fundacion INTRAS (Spanyolország), és a Anotati Scholi KAlon Technon -ASFA (Görögország).

The European Commission’s support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. [Project number: 2019-1-UK01-KA204-062004]

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This