Dr. Kása Margit: Hipnózis a bőrgyógyászatban

2003 márc 3 | Egyéb témák

Dr. Kása Margit: Hipnózis a bőrgyógyászatban

A pszichoterápiás eljárások közül a hipnózis hatékonyan alkalmazható a bőrbetegek kiegészítő vagy alternatív kezelésében. A hipnózis során létrejött mély relaxáció, módosult tudatállapot lehetővé teszi a terápiás folyamat facilitációját. Segítségével gyógyulhatnak vagy enyhülhetnek a különböző betegségek tünetei és a kísérő lelki jelenségek. A páciens új, vagy addig nem használt élmény- és magatartásmódokat ismer meg, ami hatékonyabb adaptációt biztosít számára.
Módosult tudatállapot, „enyhe transz” hétköznapi körülmények között is létrejöhet, amikor elmerülünk valamilyen tevékenységben (olvasás, zenehallgatás).
A hipnózis során átrendeződik a figyelem, a hipnotizált a világnak a hipnotizőr által kiemelt vonásaira irányítja figyelmét. Ezáltal csökken a külvilággal fenntartott reális érzékelés, a tudatosság beszűkül. Fokozódik a szuggesztiók iránti érzékenység és azoknak szinte önkéntelen teljesítése. Ezeknek a változásoknak a hátterében fontos szerepet játszik a jobb agyféltekei működés ilyenkor kialakuló túlsúlya. A jobb agyfélteke hordozza a pszicho-vegetatív szerveződés legkorábbi sémáit, jellemző rá az érzelmi és holisztikus ingerfeldolgozás. A gyógyító és a páciens között olyan terápiás kapcsolat alakul ki, amelynek alapmodellje a legkorábbi anya-gyermek, szülő-gyermek kapcsolat.
A hipnózis hatása alatt változások mutathatók ki a vegetatív működésekben, vérátáramlásban. A relaxációs válasz hatással van a neuro-hormonális rendszerre. Kísérletes vizsgálatokban mérhető módon csökkent a korai (csalánkiütés) és késői (ekcémás reakció) immunválasz intenzitása hipnotikus szuggesztiók hatására.

A hipnózist olyan eszközként foghatjuk fel, melynek segítségével felgyorsítható a gyógyulási folyamat. Tehát nem maga a hipnózis, hanem az annak során alkalmazott pszichoterápiás módszerek gyógyítanak.
A hipnózisban használt szuggesztiók elsődlegesen a tünetekre irányulnak. Így vonatkozhatnak a fájdalom, viszketés, égő érzés csökkentésére. Imagináció, belső képekkel folyó lelki munka során a beteg pontosan elképzelheti, átélheti, ahogyan gyógyulnak, múlnak a bőrtünetei például hűs tengervíz vagy napfény hatására.
Az olyan kóros szokások, mint a vakarózás, körömrágás, hajtépkedés esetén a szuggesztiókat viselkedésterápiás eljárásokkal egészítik ki.
A bőrbetegek hipnoterápiája is irányulhat az én erősítésére, a stressz-válasz módosítására, ezen kívül magában foglalhat olyan feltáró technikákat, amelyekkel a tünet fenntartásában szerepet játszó tudat alatti folyamatok hozzáférhetővé válnak. (Hipnoanalízis, hipnózisban végzett szimbólumterápia.)

Dr. Kása Margit: Hipnózis a bőrgyógyászatban
A hipnózis hatékonyságában bőrbetegek esetén is szerepet játszik a páciens hipnózis iránti fogékonysága, hipnábilitása. Leginkább eredményes a legalább közepesen (a népesség kb. 60%-a), és a kifejezetten fogékony esetekben, de még a kevéssé fogékony páciensek számára is hasznos lehet a kezelés.
A hipnózis hatásának elmélyítésére alkalmas az önhipnózis. Ennek egyik formájaként a beteg részére kazetta készül, melyet naponta hallgathat.

A szakirodalomban számos esettanulmány, összehasonlító vizsgálat jelent meg a hipnózis bőrgyógyászati alkalmazásáról.

Alkati ekcémában szenvedő, hagyományos kezelésre nem gyógyuló felnőttek és gyermekek önhipnózist is magában foglaló terápiája a viszketés, vakarózás, alvási nehézségek, szorongás terén szignifikáns csökkenéshez vezetett.
Pikkelysömör esetén is hatásosabb volt a hagyományos kezelés hipnoterápiával történő kiegészítése.
Ugyancsak eredményesnek találták a kezelést évek óta fennálló csalánkiütés esetén.

A vírusos szemölcsök szuggesztiókkal történő gyógyításáról már az 1920-as évektől megjelentek közlemények, melyekben hasznos kiegészítő vagy alternatív terápiának tartják a hipnózist. A humán papilloma vírus által okozott verruca vulgaris leggyakrabban a kézen vagy lábon helyezkedik el.
A hosszan, gyakran éveken át fennálló szemölcsök esetén pszichés fenntartó tényezők szerepe valószínű. A szemölcsök szuggesztióval történő kezelésére az irodalomban is találunk példát (Tom Sawyer). Gyermekek általában jól reagálnak a direkt szuggesztiókra. Hatásosnak találták például a szemölcsök hűtését, vérellátásuk képzeletbeli csökkentését, vagy ellenanyagok „odaszállítását”. Minél inkább átéli a páciens a szuggesztió hatását, minél inkább hisz a gyógyulás lehetőségében, annál eredményesebb a kezelés.
Felnőtteknél gyakran szükséges a szemölcsök kialakulásához vezető, azokat fenntartó okok felderítése.
A következő esetek rövid ismertetése alapján jól érzékelhető, hogy minden páciensnél más a terápiás folyamat és a gyógyulás.

Amikor gyorsan eltűntek a szemölcsök

A nyolcadik osztályos fiú jobb talpán másfél év óta többszöri eltávolítás ellenére számos szemölcs volt. Nagyon szeretett volna tőlük megszabadulni és amellett, hogy bízott a hipnózisban, kifejezetten fogékony is volt a módszerre. A kezelés elkezdése előtt, mint minden páciens, ő is azt a feladatot kapta, hogy próbálja megtervezni a szemölcsök képzeletbeli gyógyítását, mi tudna neki segíteni. Ennek során részletekbe menően elgondolta, hogyan tudna eljutni egy immunerősítő gyógyszer a szemölcsök
„gyökereihez”, elzárva azok tápláló forrását, mintegy visszahúzva őket. A hipnotikus állapotban szuggesztióként hallotta vissza és alkalmazta ezt a gyógyítást, képzeletben azon a helyen tartózkodva, ahová majd egyszer szeretne eljutni. Az üléseken szimbólumterápia alkalmazására is sor került. A terápiás kapcsolat újfajta szerep kipróbálását tette lehetővé számára. A családjában a legkisebb gyermek volt, itt kompetens, önálló fiú lehetett, aki egyedül járt terápiába. A kezelés eredményeként a szemölcsök fokozatosan kisebbedtek, 3 hónap alatt elmúltak és többé nem is jelentkeztek.

Amikor fél év kellett a gyógyuláshoz

Egy szintén kamasz fiúnak 5 év óta nem gyógyultak a mindkét tenyerén nagy számban meglévő szemölcsei. A családi háttérből kiemelendő, hogy édesanyja nagyon fiatalon szülte és a házasság gyakori konfliktusok forrása volt.
A képzeletbeli kezelés során gyógyteát ivott, gyógykenőcsöt használt, különféle gyógyító helyeket keresett fel. A terápiában teljes elfogadást, kellemes élményeket élt át, ami nem tette őt motiválttá arra, hogy gyorsan meggyógyuljon. Azonban éppen erre, a szimbólumterápia során kapott pótlólagos anyai elfogadásra volt szüksége ahhoz, hogy a későbbiekben elvárásokat lehessen felé megfogalmazni. Amikor a szemölcsök gyógyulására határidőt kapott, arra az időre mind el is múltak és több év után sem tértek vissza.

Amikor csak a terápia befejezése után múltak el szemölcsök

A huszonéves nő 9 éve nem múló szemölcsök miatt jelentkezett hipnoterápiára.
Emellett fejfájása, szorongásos panaszai is voltak. Élettörténetében jellegzetes, hogy fontos pillanatokban gyakran mások döntöttek helyette, noha épp az ellenkezőjére vágyott. A terápiában együttműködő volt. Esetében is alkalmaztuk a képzeletbeli gyógyítást. Számára a hidroterápia, a gyógyító víz tűnt a legkedvezőbbnek.
Egy alkalommal a gyógyító forrástól nem találta a visszavezető utat, és ekkor derült ki, hogy mire is van valójában szüksége. A kivezető utat keresve nem kért segítséget, azt mondta, egyedül kell kijutnia az erdőből. Így is történt, talált egy ösvényt és visszatért.
És valóban, bárhogy próbálkoztunk, a szemölcsök nem gyógyultak. A terápiát 8 hónap után befejeztük. 1 évvel később boldogan jött el megmutatni a kezét, melyen már nem voltak szemölcsök és a többi panasza is mérséklődött. Életét ugyanis végre saját elképzelései szerint tudta alakítani, terveit megvalósította. Ez kellett ahhoz, hogy megszabaduljon a szemölcsöktől is.

Dr. Kása Margit
bőrgyógyász, pszichoterapeuta, hipnoterapeuta
e-mail: margit.kasa@axelero.hu

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This