Nagy Tünde: A belső csendből fakadó értékek fontossága a gyógyításban

2008 ápr 25 | Rendezvény, tanfolyam

Ebben a rohanó, zajos világban sokszor fel sem ismerjük, hogy mennyire nagy szükségünk lenne a belső csend megteremtésének a képességére, hogy az ebből fakadó értékeinket felszínre hozhassuk, és hatékonyan használhassuk. Már annyira hozzászoktunk a külvilág zajához és rohanásához, az állandó gondolkodáshoz, hogy ha véletlenül a külvilág el is csendesedik körülöttünk, gyógyító hatását nem tapasztaljuk, sőt, gyakran még elaludni sem tudunk, hiába van csend körülöttünk, mert ilyenkor még élesebben „halljuk” belső gondolataink „zaját”. Sok ember szenved alvászavarban, és kevesen ismerik fel, hogy a stressz egyik fő oka a felfokozott gondolatok túlterheltsége. A haszontalan (nagyon gyors) gondolatok állandó zakatolása, körforgása jó táptalajt biztosít a stressz kialakulásának, amely azután a különböző fizikai és mentális betegségek megjelenésével, tovább csökkenti munkavégzésünk hatékonyságát.
A belső csend megteremtése, a gondolataink lecsendesítése, helyes mederbe terelése bár nem könnyű, mindenki által elsajátítható képesség. Kifinomultsága miatt jogosan nevezhető művészetnek. Ennek a belső csendnek a megízlelése minden emberi lény számára olyan létszükséglet, mint az oxigén, testünk sejtjeinek a működéséhez.

A belső csend nem azonos azzal, hogy a szánkkal nem beszélünk, azaz kifelé csendben maradunk. Mindannyian ismerjük azt az érzést, hogy a békesség kedvéért, vagy azért, hogy ne bántsuk meg a másikat, nem mondjuk ki szavakkal, amit éppen gondolunk. Azonban attól még a gondolatok áramlása tovább folyik belül, akár tudatosan, akár tudat alatt, és ha azoknak a gondolatoknak a rezgései a leghalványabb mértékben is negatívak, ugyanúgy eljutnak „méregként” a szerveinkhez, a sejtekhez, sőt a környezetünkbe is, mint ahogyan a vérrel szállított mérgek. Nem mindegy tehát, hogy milyen típusú gondolatokkal maradunk csendben. A csend gyógyító hatásának is megvannak a szabályai, amiknek a betartása időt, türelmet, gyakorlást, tapasztalatra épülő tudást igényel.

Fizikai szemmel az oxigént bár nem látjuk, mindannyian érzékeljük az oxigén-hiányt, és ismerjük annak károsító következményeit szervezetünkre. A csend gyógyulást segítő hatása ugyanúgy érzékelhető. A lelkesedés, a boldogság, a pozitív gondolatok rezgése oxigénként jut el minden sejtünkhöz, és helyreállítja a felborult egyensúlyt a szervezetünkben. A belső csend tapasztalatából felmerült értékek harmóniát teremtenek az egymáshoz való viszonyainkban, kapcsolatainkban is.

A belső csend tapasztalata, a gondolataink helyes irányba való terelése csodákra képes. Óriási pozitív változást tud létrehozni bennünk és környezetünkben. Ennek megteremtése azonban sok gyakorlást, türelmet, és „szaktudást” igényel.

A mindennapi életben sokszor türelmesebbek vagyunk másokhoz, sokkal több időt szánunk a másokról való gondoskodásra, mint amennyit magunkra fordítunk. Önmagunkkal többnyire már csak akkor kezdünk el foglalkozni, amikor a fizikai tünetek rajtunk is megjelennek. Különösképp igaz ez azokra a szakemberekre, akik egész életüket mások gyógyítására szentelik, és szinte alig marad idejük arra, hogy törődjenek magukkal is.

Az Értékek az Egészségről Való Gondoskodásban (EVGM) közhasznú egyesület létrejöttét elsősorban az, motiválta, hogy segítsen ezeknek az egészségügyben vagy szociális és egyéb szférában dolgozó, gondoskodó szakembereknek, hogy képesek legyenek saját állapotuk harmóniáját hosszútávon megőrizni, akkor is, amikor a környezet, a külvilág, a betegek állandó problémái nehéz helyzet elé állítják őket. Másokon csak akkor segíthetünk igazán, ha saját magunk erőteljes állapotban vagyunk, és ezt az állapotot stabilan tudjuk tartani a kihívást jelentő helyzetekben is. Erősödésesükkel a kihívások is nőnek, tehát ez megköveteli, hogy folyamatosan törődjünk a saját állapotunk stabilan tartásával.

Az EVGM különböző programokat szervez, és módszereket kínál fel ebben a témában. Fiatal egyesületről lévén szó, ugyanakkor olyan együttműködő társakat is keres, akik szívesen vennének részt ebben a sokakat érintő feladatban és munkában. Érdeklődők bővebb felvilágosítást kaphatnak a 249-3570 telefonszámon vagy e-mailben az evgm@freemail.hu címen.

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This