Egyik családtagja szkizofréniával él? Akkor ezt mindenképpen olvassa el!

2012 febr 6 | Skizofrénia

Szkizofrén Betegek Hozzátartozóinak Érdekvédelmi Szervezete

Mi, akik felelősséget érzünk szkizofréniával diagnosztizált hozzátartozónkért,

létrehozzuk érdekvédelmi szervezetünket, melynek céljai a következők:

Egymás segítése

A szkizofrénia mint betegség megjelenése komoly próbatételt jelent számunkra. Tudjuk és átérezzük azt, mennyire nehéz helyzetet jelent a betegséggel való találkozás. Készek vagyunk arra, hogy tapasztalt hozzátartozók segítséget nyújtsanak azoknak, akik kétségbe esve kapaszkodót keresnek szeretteik betegségének kitörésekor.

Korszerű pszichiátriai rehabilitációs eljárások, gyógyszerek, újfajta szociális módszerek és hosszú évek kitartó munkája révén sokunknak sikerült elősegíteni hozzátartozónk visszailleszkedését a közösségbe, hozzásegíteni ahhoz, hogy munkája, emberi kapcsolatai, saját családja legyen. Készek vagyunk tapasztalatainkat egymással megosztani.

Társadalmi fellépés a megbélyegzettség csökkentésére

Sajnos a jelenleg sokszor kirekesztő társadalmi közhangulatban nem csupán beteg hozzátartozónknak kell megküzdeniük a társadalmi megbélyegzettséggel, hanem nekünk, a velük együtt élőknek is. Mindent megteszünk azért, hogy ez a megbélyegzettség (stigmatizáció) csökkenjen. Ennek fontos eszköze a média, mint a társadalmi közvélemény pozitív befolyásolásának kiemelt szereplője.

Ennek érdekében külföldi minták nyomán, hazai szakemberek közreműködésével irányelvet készíttetünk az elektronikus és nyomtatott sajtó számára, amely a pszichiátriai betegek és a pszichiátriai betegségek médiában való reális, és emberi méltóságukat megvédő ábrázolását szolgálja. A társadalmi tolerancia javulása megkönnyíti a betegek rehabilitációját, visszailleszkedésüket a munka világába.

Sok beteg hozzátartozónk sikeres, emberhez méltó életet él. Közülük többen készek arra, hogy arcukat adják ahhoz, hogy a társadalmi megbélyegzettség csökkenjen. Rádióműsorokban, televízióban és interneten megjelenve szerepük fontos lehet az elfogadottság növelésére. Élni szeretnénk az internet nyújtotta közvélemény-formálás lehetőségével a pszichiátriai betegeket, hozzátartozóikat összefogó civil, illetve a szakmai és az egészségügyi szervezetek bekapcsolásával.

Az elérhető kezelések minőségének és mennyiségének növelése

Azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi években elérhető gyógymódok és rehabilitációs terápiák elérhetősége olyannyira leszűkült, hogy elmarad a szükségestől. Konzultációt kezdeményezünk az Országos Egészségpénztárral, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumával, a Magyar Pszichiátriai Társasággal, a Pszichiátriai Szakmai Kollégiummal stb. arról, hogy a pszichiátriai betegek a lehető legjobb és legkorszerűbb terápiában részesüljenek. Szükségesnek tartjuk, hogy az orvosi és a szociális szakterületek közötti együttműködés, szakmai konzultáció javuljon. Szeretnénk ezeket a koordináló információkat (álláskeresés és -megtartás, rokkantosítás, ápolási segély, lakhatás, intézeti elhelyezés stb.) megismerni, ezekről az érintett civil szervezeteket és rajtuk keresztül a betegek hozzátartozóit tájékoztatni.

Célunk továbbá a sikeres külföldi rehabilitációs programok tanulmányozása, és azok hazai viszonyokra való átültetésének elősegítése és szorgalmazása.

Biztosítókkal való kapcsolattartás a pszichiátriai betegek jövője érdekében

Szeretteink biztonságáról, méltóságukat megtartó életkörülményeiről akkor is gondoskodni szeretnénk, ha mi már nem élünk. Szükségesnek tartjuk az olyan, öngondoskodásra épülő biztosítási formákat, melyek járadék fizetését, vagy ellátást biztosító lakhatást tesznek lehetővé jelenlegi vagyoni lehetőségeink szerint. Ehhez az ellátott betegek utáni egészségbiztosítói támogatás nélkülözhetetlen, emiatt konzultációt kezdeményezünk magánbiztosítókkal is annak érdekében, hogy megfelelő biztosítási konstrukciót ajánljanak számunkra.

Összefogás a társszervezetekkel

Keressük a kapcsolatot és készek vagyunk együttműködni a hazai és nemzetközi szakmai társszervezetekkel. Fontosnak tartjuk a civil szervezetek összefogását, részvételét a közösségi rehabilitációban, a hozzátartozók segítésében és a tájékoztatásban.

Jogi segítségnyújtás

A betegek és hozzátartozóik számára jogi segítségnyújtást biztosítunk. Igény esetén közreműködünk a jogszabályi tájékoztatók összeállításában és közreadásában.

Ha egyetért a céljainkkal, csatlakozzon! Együtt könnyebb – segíts, hogy segíthessünk!

Céljaink és a csatlakozási lap letölthető innen:

SzBHÉSz_belépés

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérem, nyomtassa ki és juttassa el kitöltve a címünkre:

Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány

1047 Budapest, Báthori utca 9.

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This