ELLIPSE Projekt

2019 szept 12 | Öngyilkosság

Európában évente körülbelül 56.000 befejezett öngyilkosság történik. A tragédia nem csak az áldozatok szeretteit sújtja, hanem a szociális és egészségügyi rendszert, az oktatási rendszert, a munkaerőpiacot és a gazdaságot is. Svédországban például a halálesetek költsége meghaladja az évi 850 millió EUR-t.

 

Magyarországon 2018-ban 1656 honfitársunk halt meg öngyilkosság következtében, míg közlekedési balesetben 633 fő vesztette életét. (https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_ods001.html). A jelenlegi megbélyegző attitűddel ellentétben szükség van olyan empátiára és megértésre alapuló megküzdési képességek és öngyilkosság megelőző módszerek fejlesztésére, és terjesztésére, amelyek széles rétegek számára lehetővé teszik megküzdési módok elsajátítását és elérését. Mindez főként azon a szakemberek számár fontos, akik az egészségügyben, a szociális szférában, a szakmédiában dolgozik, illetve tanul. A szükséges képességgel rendelkező és a digitális világban otthon levő szakember vagy egyetemista öngyilkossági krízisben levő emberek életét mentheti meg. A digitális világban a segítő eszköz egy olyan digitális megoldásokat kínáló e-learning platform, amit egy ERASMUS+ nemzetközi program keretében most fejlesztenek ki. Ebben projektben Magyarországot az Oriold & Társai Kiadó Kft. képviseli, de részt vesznek még svéd, lengyel, osztrák, norvég partnerek is. A felsőoktatásban ezen országok egyike sem rendelkezik öngyilkosság megelőző e-learning programmal. Az ELLIPSE projekt keretében szeretnék ezt a hiányt mind az egyetemisták, mind az oktatók, mind a munkaerőpiac szempontjait figyelembe véve pótolni. Ezt egy az egyetemisták és felsőoktatában résztvevő tanárok számára készülő öngyilkosság megelőző e-learning platformmal pótolni.

 

The ELLIPSE project online tréningeket fog egyetemisták számára kifejleszteni. Ez a program meg fog felelni a jövendő szociális és egészségügyi szférában dolgozó szakemberek igényeinek abban az értelemben, hogy egyetemistaként elsajátíthatják azokat a képességeket, amelyek krízisben levő emberek öngyilkosságának megelőzéséhez szükségesek. A project célja, hogy nemzetközi szinten elősegítse egy az európai sztenderdeknek megfelelő képzési és fejlesztési programot az öngyilkosság megelőzésére. A project az 2019. szeptember 10-én, a öngyilkosság megelőzés világnapján kezdődik és három évig tart.

 

Bárkinek lehetősége less arra, hogy krízissel kapcsolatos élményeit (akár azt hogy saját öngyilkos gondolataival hogyan birkózott meg) kérdőíveken keresztül fókuszcsoportban, szociális médiában, honlapunkkal kapcsolatban megossza, vagy, hogy elmondja, hogy sikerült megmentenie valakit az öngyilkossági krízisben  Reméljük hogy mindenféle területről megosztásra kerülnek tapasztalatok és sokan fognak kapcsolódni főként egyetemisták, egyetemi tanárok, egészségügyi dolgozók, Szociális munkások, politikai döntéshozók, médiában dolgozók kortól és egy pszichoszociális körülménytől függetlenül. Nagyon várjuk krízissel megküzdött, illetve hozzátartozóját vesztett embereket a projektben. A project fontos célja, hogy képzési útmutatót fejlesszen a felsőoktatásban öngyilkosság megelőzésben. A létrejött anyagokat magyar, Lengyel, angol, Német, svéd és norvég nyelven fogjuk publikálni.

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This