Megjelent az MHM legújabb hírlevele

2022 febr 2 | MHM hírlevél

MHM_project_logo

A hírlevél letölthető pdf formátumban itt.

A (MHM) Számít a Lelki Egészség résztvevői büszkén jelentik a projekt sikeres befejezését az összes résztvevő országban. Az alábbiakban összefoglalót közlünk a projekt tevékenységeiről és intellektuális eredményeiről.

A projekt

A kreatív tevékenységet és a művészeti alkotást számos formában alkalmazzák a lelki egészég gyógyító rendszerében (pszichoterápia, tanácsadás stb.). Ez azonban nem minden európai országban van így. Manapság minden eddiginél nagyobb szükség van korszerű megközelítésekre, amelyek segítenek a lelki egészség egyensúlyának helyreállításában. A művészetterápia és a helyreállító igazságszolgáltatás ötvözésének lehetőségeit és előnyeit mindeddig nem fejlesztették tananyaggá és képzési programokká, így sok felnőtt képzésben levő és szakember nem is tud róla. A “Számít a lelki egészég” projekt a helyreállító művészeten keresztül (MHM) erre a kihívásra válaszul egy szakmákon átívelő stratégiai partnerséget hozott létre a felnőttoktatás innovációjának támogatására a mentális egészség szükségleteihez és lehetőségeihez igazodó oktatási anyagok és eszközök fejlesztésével pilot programok fejlesztésével és terjesztésével a részt vevő országokban és egész Európában. A projekt 2019 novemberében indult és 2022 január végén sikeresen zárult.

fiatal nő turbánban

Elért célok:

Az MHM tevékenységein és eredményein keresztül a lelki egészség szakemberei és művészek képzést kaptak a művészet és a helyreállító igazságszolgáltatás értékeinek felhasználásáról, a mentális betegek gyógyulása és társadalmi beilleszkedésük elősegítése érdekében. Végső célunk az volt, hogy olyan innovatív eszközöket hozzunk létre, amelyek javítják a mentálhigiénés struktúrákban élők egészségügyi ellátását és önérvényesítését. Így olyan módszertani megközelítés született, amely a művészetterápia előnyeit a helyreállító igazságosság értékeivel ötvözi. Az MHM partnerség olyan e-tanfolyamokat is létrehozott és akkreditált, amelyek fejlesztik a felnőttképzésben résztvevők készségeit és tudását, ily módon támogatva az azokhoz való hozzáférést.

Kezdő dátum: 2019. november 1.
Zárás: 2022. január 31.
Website: https://mentalhealthmatters.eu/
Social media: https://www.facebook.com/MHMerasmus

A konzorcium a következő hat partnerből áll:

● Restorative Justice for All, Nagy-Britannia
● Center for Social Innovation (CSI), Ciprus
● Kinonikes Sineteristikes Drastiriotites Efpathon Omadon, EDRA, Görögország
● Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány (LOKA), Magyarország
● Fundacion INTRAS, Spanyolország
● Anotati Scholi KAlon Technon, ASFA, Görögország

A projekt szellemi eredményei (Intelectual Output) a következők:

IO1- Tréning manual a helyreállító művészet felhasználása a mentális egészégügy rendszerében A projekt első szakasza egy kutatási szakasz volt, amely az első szellemi termék elkészítéséhez „A képzési kézikönyv” -höz vezetett. „A helyreállító művészet alkalmazása a mentális egészségügyi struktúrákban”. A kézikönyv egy nemzetközi kutatáson alapult, amelyben minden partner aktívan részt vett, azt kutatva, hogy a részt vevő országok mentális egészségügyi struktúráiban a művészetet, annak különböző ágait milyen módon alkalmazzák, ezekben a struktúrákban. A fejlesztés helyszíni terepmunka során végzett szükségletfelmérésen alapult, amelyet a partnerországok szakembereivel végeztek kvantitatív és kvalitatív adatgyűjtési módszerekkel. Az oktatási kézikönyvnek van egy rövid és egy hosszabb változata. A hosszabb változat fejezeteket tartalmaz a részt vevő ország nyelvein, valamint egy összehasonlító fejezetet angolul, míg a rövid változat angol nyelvű összefoglaló fejezeteket tartalmaz a projekt résztvevő országokban elért összehasonlító eredményekről.

A kézikönyv mindkét verziója megtalálható itt

Bringing restorative justice and art into mental health setting

IO2 – Tréningprogram és e-tanfolyam:

Lelki egészségfejlesztés a helyreállító művészet által
Ezen képzési program célja mentális egészségügyi szakemberek, gondozók és más egészségügyi szakdolgozók és önkéntesek képzése a helyreállító igazságszolgáltatásról, annak terápiás megközelítéseiről. Ez a rendkívül interaktív e-tanfolyam ismerteti a helyreállító igazságszolgáltatás értékeit olyan módszertani megközelítéssel, amely ezen értékeket a művészet terápiás formáival, mint a mentális egészség és helyreállító igazságszolgáltatás eszközével kombinálja. Az e-tanfolyam végső célja az, hogy a szakemberek képessé tegyék pácienseket egy olyan gyógyulási folyamatonvégiggkísérni, amely képessé teszi őket mentális egészségük és általános jólétük javítására.

A programhoz itt kapcsolódhat!

Card course logos

IO3 – Tréning program és e-learning tanfolyam:

A művészet, mint a lelki Egészség helyreállító eszköze
Második képzési programunk és e-tanfolyamunk célja, hogy a művészeti és kulturális szektorban dolgozó művészeket és szakembereket képezzük arra, hogyan használhatják a helyreállító igazságszolgáltatás művészet átformáló erejét a mentális problémákkal küzdő emberek esetében. A képzési programon keresztül a résztvevők felfedezhetik, hogyan lehet a művészetet gyógyító eszközként használni nemcsak a mentális betegséggel küzdő emberek jóllétére, hanem a társadalmi érdekérvényesítő képességük javítására is A résztvevők megtudhatják, hogy művészeteknek jelentős társadalmi hatása lehet a mentális problémákkal küzdő emberek támogatásában, hogy visszanyerjék „hangjukat”, miközben új lehetséges szakmai utakat nyitnak meg. 

A programhoz itt lehet hozzáférni!

Mindkét e-tanfolyam ingyenes, magyarul is elérhető, CPD és SOTE (Oftex) akkreditációval rendelkezik, csak úgy mint a többi partnerek nyelvén (görög, magyar, spanyol, angol).

Card course logos

IO4 – MHM a gyarkolatban:

E-könyv (E-book)
Az MHM projekt keretében új kutatás jelent meg a helyreállító igazságszolgáltatás szerepéről a mentális egészség javításában, különösen az intézményekben élők esetében. A helyreállító igazságszolgáltatás erősítő hatással lehet a mentális betegek számára, megtörve a terapeuták és a betegek közötti sztereotip hatalmi viszonyokon alapuló kapcsolatot, elősegítve a mentális betegek gyógyulását és társadalmi beilleszkedését. A művészetterápia és a helyreállító igazságszolgáltatás kombinálásában rejlő lehetőségek és előnyök eddig még nem formálódtak tananyaggá jelentős hiányt képezve sok felnőtt képzésben és a területen dolgozó szakember számára.

Az eredmények egy kétéves Erasmus+ programból származnak, amit a Restorative Justice for All International Institute kordinált. Az eredményeket egy ingyenes e-könyvben publikálták amely az Egyesült Királyságban, Görögországban, Cipruson, Spanyolországban és Spanyolországban végzett projekt összes kutatását, kísérleti eredményét, következtetését és megállapításait tartalmazza. Az e-könyvnek van egy rövid és egy hosszú változata. A hosszú változat a részt vevő nyelveken írt fejezeteket, valamint egy angol nyelvű összehasonlító fejezetet tartalmaz, míg a rövid változat angol nyelvű összefoglaló fejezetet tartalmaz a projektben résztvevő országok összehasonlító eredményeiről.

Az e-könyv mindkét változata megtalálható itt!

 

A tool for mental health and healing

Képzés Spanyolországban

Az MHM-projekt keretében megszerzett tapasztalok cseréjére egy képzési eseményt szerveztek, ezáltal javítva a projekt eredményeit és a partnerség általános minőségét. A képzési eseményre 2021. július 20. és 24. között került sor Valladolidban (Spanyolország), ahol személyesen 14 érintett szakember vett részt, online pedig 1 ciprusi szakember. A képzés során mind egyéni, mind csoportos keretek között gyakorlati művészeti kifejezési tevékenységekre, valamint reflexiós foglalkozásokra is sor került. Minden résztvevő nagyon elégedett volt a képzéssel, és nagyon pozitív visszajelzést adtak.

 

gyerekek rajzolnak

Záró konferenciánk hatalmas siker volt!

Örömmel jelentjük be, hogy a Mental Health Matters projekt része volt az RJ4ALL ÉVES KONFERENCIA 2022 január 24 és 25 között! A konferencia célja az volt, hogy a helyreállító igazságszolgáltatás értékein keresztül újraegyesítse a kultúrákat, gondolatokat és szíveket. A konferencia témája a „Nemi erőszak, kirekesztés és mentális egészségügyi kihívások leküzdése” volt, és a „The Honourable Society of the Middle Temple, Parliament Chamber and Queen’s Room, Ashley Building, Middle Temple Lane, London EC4Y 9BT” épületben került megrendezésre. A résztvevők számára korlátozott számú ösztöndíjat is felajánlottak a szervezők.

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This